Live Live

Single 'Wat als de storm komt' officieel uitgebracht

Maandag 15 januari 2024 20:30

Single 'Wat als de storm komt' officieel uitgebracht

Het indrukwekkende lied gaat over alle gevaren die de redders van de KNRM trotseren om ons allemaal hier in Nederland veilig te houden. 

Op vrijdag 12 januari, hebben Stef Bos en FLEUR, ter ere van het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de single ‘Wat Als De Storm Komt’ uitgebracht.

Het indrukwekkende lied gaat over alle gevaren die de redders van de KNRM trotseren om ons allemaal hier in Nederland veilig te houden, op en rondom het water. Op YouTube is een bijbehorende videoclip verschenen.

Dit jaar bestaat de oudste vrijwilligersorganisatie van Nederland, de KNRM 200 jaar. Tot 1824 bestond er geen reddingsorganisatie langs de Nederlandse kust. Een noodlottige scheepsramp in 1824 veranderde alles: bij een reddingsactie komen 6 kustbewoners van Huisduinen (Noord-Holland) om. Het is de aanleiding om een zelfstandige reddingsorganisatie op te richten.

Met steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor de KNRM: vrijwillige bemanningen, kosteloze hulp, zonder overheidssteun en maximaal gericht op de veiligheid aan boord van de reddingboten, al 200 jaar lang. Er is veel veranderd sinds 1824: van roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van reddingvesten van kurk naar speciale overlevingspakken.

Sinds de oprichting zijn er meer dan 30.000 vrijwilligers betrokken geweest en heeft de KNRM heeft inmiddels 45 reddingstations langs de kust. Op dit moment worden de 75 reddingboten bemand door 1.500 vrijwilligers. De KNRM komt jaarlijks meer dan 2.000 keer in actie voor noodmeldingen waarbij gemiddeld ruim 3.000 mensen worden geholpen of gered.

Deel deze pagina: