Live Live

Speeltrommel in Catharijnetoren weer in gebruik

Gepubliceerd: Maandag 02 januari 2023 15:45

Speeltrommel in Catharijnetoren weer in gebruik

De speeltrommel is de afgelopen tijd zodanig aangepast dat bezoekers van de toren kunnen ervaren hoe dit instrument heeft gefunctioneerd.

Brielle - Vrijdag 23 december is de eeuwenoude speeltrommel op de luidzolder van de Brielse Sint-Catharijnetoren na 66 jaar stilstand weer officieel ‘in gebruik’ genomen door wethouder Bert van Ravenhorst.

De speeltrommel is de afgelopen tijd zodanig aangepast dat bezoekers van de toren kunnen ervaren hoe dit instrument de eeuwen door heeft gefunctioneerd. Vanaf het moment dat de kerk weer voor bezoekers toegankelijk is, dat is voorjaar 2023, kunnen bezoekers van de toren op zaterdagmiddag onder leiding van leden van het Briels Klokkenluiders Gilde kennismaken met een stuk middeleeuws vernuft.

De Sint-Catharijnetoren bezit een schat aan historische luid- en speelklokken en een monumentale speeltrommel, die tot de oudste en interessantste van ons land behoort. De speeltrommel dateert van 1578 en stuurde tot 1956 het carillon aan. De aansturing van het carillon is in onze tijd door een computer overgenomen. Vanaf 1995 heeft de stichting Vrienden van het Brielsche Carillon zich o.a. gericht op het in authentieke staat houden van het carillon, inclusief de speeltrommel. De stichting is dit jaar opgeheven. De wens van de stichting was het bedrag dat zij nog in kas had te investeren in het museaal maken van de luidzolder van de Sint-Catharijnetoren. Het beleefbaar maken van de historie en werking van de speeltrommel stond daarbij centraal. Onder aansturing van de stichting Erfgoedgilde Den Briel en in samenwerking met het Briels Klokkenluiders Gilde is dit idee vervolgens verder uitgewerkt.

Een herstel van de oude situatie van de speeltrommel is om diverse redenen niet meer mogelijk. Daarom is gekozen voor een aantal aanpassingen die een beeld geven van het oorspronkelijk functioneren. De speeltrommel kan nu handmatig worden rondgedraaid. Op de trommel zijn een aantal melodietjes ‘geprogrammeerd’, die afgespeeld worden op een klein speelwerk. Aan een authentieke balk boven de kas waarin de speeltrommel staat, is door de firma Eijsbouts met het geld van de opgeheven Vriendenstichting een vijf-tonig klokkenspel aangebracht. Dit speelwerk is tevens verbonden met een klein stokkenklavier. Het is dus mogelijk om zowel met de speeltrommel als met het klaviertje een melodie op het speelwerk ten gehore te brengen, wat alleen voor bezoekers van de toren te horen is. Ook is door de Vriendenstichting een voorziening geschonken, waarmee diverse informatieve videobeelden over klokken en speeltrommel op de zoldermuur geprojecteerd worden.

Deel deze pagina: