Live Live

Speuren naar de geschiedenis van Brielle

Woensdag 05 april 2023 12:59

Speuren naar de geschiedenis van Brielle

Een leuk onderdeel van de dag was de fotospeurtocht voor de groepen 4 t/m 8, waarbij ze belangrijke historische plekken in Brielle bezochten.

Brielle - De Brielse Veste is de enige basisschool binnen de historische wallen van Brielle. Het is dan ook niet meer dan logisch dat 1 april en de aanloop daarnaartoe op school heel uitgebreid wordt gevierd.

Weken van tevoren starten de teamleden en de oudervereniging met het maken van het draaiboek om de hele week activiteiten te organiseren die te maken hebben met deze historische gebeurtenis. Een enorme voorbereiding die op vrijdag 31 maart het hoogtepunt van de week bereikte.

Speuren naar de geschiedenis van 1 april

Een leuk onderdeel van de dag was de fotospeurtocht voor de groepen 4 t/m 8, waarbij ze belangrijke historische plekken in Brielle bezochten. De leerlingen gingen gekleed in hun 1 aprilkleding op pad.

Allereerst oefenden zij het rammeien van de poort. Gelukkig stond het Brigittenpoortje tegen over de school door de bestratingswerkzaamheden open en kon deze worden gebruikt als oefenpoort. Het klonk de hele ochtend: ‘In naam van Oranje, doe open de poort!’ Het geuzenschip de Prince Admirael lag al klaar in de haven en was het decor voor een heuse geuzenchallenge: “Wie durft de geuzenmaaltijd (raasdonders) te proeven?”

Het zakkendragers huisje aan het Maarland was de volgende stop, waar gedobbeld werd om het lossen en laden van vracht. De winnaar mocht als een echte “kaailoper” de vracht naar de helling van café Dixi sjouwen. Koningin Elisabeth van Engeland vertelde het verhaal van veerman Coppelstock naast zijn eigen standbeeld. In het Kruithuis konden de kinderen kanonskogels optillen en schatten welke de zwaarste was. De geschiedenis van Brielle en 1 april kwam echt tot leven voor de leerlingen!

Na een smakelijke geuzenlunch hebben alle groepen het spel om de sleutel van de stad voor de ouders opgevoerd in de gymzaal.

Jong geleerd, is oud gedaan

Uiteraard mocht het traditionele kalken ook niet ontbreken! Ook de jongste kleuters gingen, onder het motto “Jong geleerd, is oud gedaan” met de kalkstiften aan de slag om de ramen van school te schrijven en te tekenen.

Marzena van der Toorn, directeur: “De Brielse Veste met haar unieke locatie, voelt zich verbonden met de vesting en haar geschiedenis. Daarom is de viering van 1 april een jaarlijks hoogtepunt voor onze kinderen, leerkrachten en de ouders. Met hulp van heel veel ouders hebben we een geuzengezellige dag beleefd!”

Deel deze pagina: