Live Live

Sportvereniging Kam-Lung luidt noodklok

Zaterdag 22 oktober 2022 09:43

Sportvereniging Kam-Lung luidt noodklok

VOOR Nissewaard hoopt dat er met de verantwoordelijk wethouder(s) snel overlegd kan worden over eventuele steunmaatregelen.

Nissewaard - Afgelopen zondag is de fractie van VOOR Nissewaard benaderd door verontruste leden van sportvereniging Kam-Lung uit Heenvliet met een duidelijke hulpvraag; hoe kunnen wij als leden, inwoners en politiek er gezamenlijk voor zorgen dat Kam-Lung als sportschool, maar ook als maatschappelijke organisatie en ontmoetingsplek blijft voortbestaan?

Nog niet volledig de coronacrisis te boven gekomen is de sportvereniging nu ook een direct slachtoffer van de energiecrisis. Kam-Lung heeft een verviervoudiging van de energiekosten op zijn bordje gekregen. In het ruim 40-jarige bestaan van de vereniging uit Heenvliet heeft de exploitant nog nooit voor zo'n grote uitdaging gestaan als nu. "Deze kosten kunnen wij als vereniging niet betalen", zegt exploitant en sportschoolhouder Sijou van der Spek in het gesprek dat hij maandagmiddag heeft met fractievoorzitter Stephan van Uden en raadslid Roy Masthoff, beiden van VOOR Nissewaard.

"Energiemaatschappijen zijn hierin onverbiddelijk. Wij zijn geen eigenaar van sporthal De Witte Oliphant waar wij gehuisvest zijn. De gemeente verhuurt het aan onze vereniging", vervolgt Van der Spek. In al die jaren dat het pand wordt gehuurd zijn er geen maatregelen genomen om te verduurzamen. Geen zonnepanelen op het dak, geen isolatie of warmtepompen. Sterker nog. De luchtbehandelingsinstallatie voert de verwarmde lucht van de centrale verwarming naar buiten. In de praktijk is energie besparen bijna onmogelijk.

 
Van der Spek: "De kachel staat al uit. Douchen voor onze leden is al niet meer mogelijk. Ook hebben we een grote koelkast uitgezet. Wij hebben LED-lampen in de verschillende sportruimtes en ook die verlichting staat niet onnodig aan". Als je de sportschool bezoekt, dan is het duidelijk dat er sprake is van een crisissituatie. Het noodgedwongen beperken van alle voorzieningen heeft ook invloed op het totale aanbod van de vereniging.

Kam-Lung is naast sportschool en fitnesscentrum ook bekend om zijn activiteiten voor de samenleving in de wijde omtrek. Van Zwartewaal en Hellevoetsluis tot aan Spijkenisse. In het verenigingsgebouw worden jaarlijks het Sinterklaasfeest en Kerst gevierd. Daarnaast wordt er ouderengym gegeven in de sporthal en gebruikt basisschool De Ravelinde deze ook voor hun bewegingslessen. Verder worden er gedragstrainingen en allerlei andere cursussen gegeven door uiteenlopende aanbieders in het pand. Er is veel emotionele steun van leden en buitenstaanders. Alleen is er direct actie nodig. Inmiddels heeft er dinsdag een gesprek plaatsgevonden met een gemeentefunctionaris om de nijpende situatie te bespreken. Dit heeft volgens de sportschoolhouder niets opgeleverd.

Om die reden is in samenspraak met VOOR Nissewaard de weg naar de gemeenteraad gezocht. Een hevig geƫmotioneerde en aangeslagen Van der Spek is donderdagavond aanwezig bij de commissievergadering Sociaal Domein. Mr. Beau Kers, kleindochter van Van der Speks-mentor John Bos, spreekt de raad zelfverzekerd toe. Ook zij pleit ervoor om Kam-Lung van de ondergang te redden en vraagt om financiƫle hulp voor de vereniging. Aan het einde van haar betoog reikt ze een envelop met ruim 300 steunbetuigingen uit aan wethouder Jeroen Postma (Sport & Welzijn).

Diverse raadsfracties onderschrijven de maatschappelijke functie van de vereniging en spreken hun steun uit. VOOR Nissewaard hoopt dat er met de verantwoordelijk wethouder(s) snel overlegd kan worden over eventuele steunmaatregelen. Van Uden verwijst nog naar de Bestemmingsreserve Energiecrisis waar onlangs een akkoord voor is gegeven richting het college.

Deel deze pagina: