Live Live

Stan Meinema Jeugdkampioen Boccia BC3-klasse

Gepubliceerd: Woensdag 17 november 2021 13:19

Stan Meinema Jeugdkampioen Boccia BC3-klasse

Stan maakt deel uit van het Nederlands Talententeam Boccia en werd in 2019 ook al Nederlands Jeugdkampioen.

Hellevoetsluis - Woensdag 10 november zijn ongeveer 30 jonge sporters de strijd aangegaan in Hilversum om de titel Nederlands Jeugdkampioen 2021 te mogen dragen. Er werd in drie verschillende klassen gespeeld: klasse 1, klasse 2 en de BC3 gootklasse (een klasse voor jongeren die niet de bal kunnen gooien maar deze met een speciale goot het veld in laten rollen).

Stan maakt deel uit van het Nederlands Talententeam Boccia en werd in 2019 ook al Nederlands Jeugdkampioen. Door corona werd er in 2020 geen kampioenschap gespeeld maar in 2021 was het mogelijk om het kampioenschap weer te houden en kon Stan zijn titel verdedigen. Dat deed hij voortreffelijk. Hij wist alle wedstrijden te winnen en werd zonder twijfel wederom Nederlands Jeugdkampioen BC3 klasse.

Wat is Boccia? Boccia [Botsja] is een paralympische miksport verwant aan pétangue en bowls. Het wordt gespeeld met zachte ballen en met name beoefend door mensen met cerebrale parese, spierziekte, dwarslaesie of andere motorische beperking. Doel van het spel is om je eigen rode of blauwe ballen dichterbij de witte doelbal (de jack) te plaatsen dan de tegenstander. De spelregels van boccia zijn eenvoudig, maar het is een sport die fysiek uitdaagt en waarin een “tactisch schaakbrein” onmisbaar is. Je mag de bal met je handen of voeten spelen, of als dit niet lukt met behulp van een goot. Hierbij mag je dan geholpen worden door een assistent die met de rug naar het speelveld zit.

Sinds 1984 staat Boccia op het paralympisch programma en in 2016 kwalificeerde Team NL boccia zich voor het eerst in de geschiedenis voor de Paralympische Spelen. Boccia is een sport die individueel en in teamverband gespeeld kan worden. Internationaal zijn er Europese- en wereldkampioenschappen waar de Nederlandse selectie aan meedoet.

Deel deze pagina: