Live Live

Stan Meinema voor 3e keer Jeugdkampioen Boccia

Gepubliceerd: Zondag 13 november 2022 19:23

Stan Meinema voor 3e keer Jeugdkampioen Boccia

Door alle wedstrijden te winnen was hij een te sterke tegenstander en werd hij zonder twijfel wederom Nederlands Jeugdkampioen BC3 klasse.

Hellevoetsluis - Woensdag 9 november zijn ongeveer 40 jonge sporters (t/m 20 jaar) de strijd aangegaan in Hilversum om de titel Nederlands Jeugdkampioen 2022 te mogen dragen. Er werd in vier verschillende klassen gespeeld: klasse 1, klasse 2, Open klasse en de BC3 gootklasse (een klasse voor jongeren die niet de bal kunnen gooien maar deze met een speciale goot het veld in laten rollen).

Stan maakt deel uit van het Nederlands Talententeam Boccia en werd in 2019 en 2021 ook al Nederlands Jeugdkampioen (door corona werd er in 2020 geen kampioenschap gespeeld). Voor Stan was dit zijn laatste Jeugdkampioenschap omdat hij vanwege zijn leeftijd volgend jaar niet meer mag deelnemen. Daarom wilde hij er alles aan doen om zijn titel te verdedigen en dat is gelukt.

Wat is Boccia? Boccia [Botsja] is een paralympische miksport verwant aan pétangue en bowls. Het wordt gespeeld met zachte ballen en met name beoefend door mensen met cerebrale parese, spierziekte, dwarslaesie of andere motorische beperking. Doel van het spel is om je eigen rode of blauwe ballen dichterbij de witte doelbal (de jack) te plaatsen dan de tegenstander.

De spelregels van boccia zijn eenvoudig, maar het is een sport die fysiek uitdaagt en waarin een “tactisch schaakbrein” onmisbaar is. Je mag de bal met je handen of voeten spelen, of als dit niet lukt met behulp van een goot. Hierbij mag je dan geholpen worden door een assistent die met de rug naar het speelveld zit.

Sinds 1984 staat Boccia op het paralympisch programma en in 2016 kwalificeerde Team NL boccia zich voor het eerst in de geschiedenis voor de Paralympische Spelen. Boccia is een sport die individueel en in teamverband gespeeld kan worden. Internationaal zijn er Europese- en wereldkampioenschappen waar de Nederlandse selectie aan meedoet.

Deel deze pagina: