Live Live

Terugblik op zeer succesvol Alzheimer Trefpunt

Woensdag 20 december 2023 11:11

Terugblik op zeer succesvol Alzheimer Trefpunt

Brielle - Op bevlogen wijze gaf Barbara Oppelaar uitgebreid uitleg over de ontwikkeling van het brein en wat er daarin gebeurt bij dementie. 

Het maandelijkse Alzheimer Trefpunt Voorne aan Zee zorgde woensdagavond 13 december jl. voor een stampvolle zaal. Vele belangstellenden uit de regio waren naar het Bolwerk in Brielle gekomen voor het thema “Dementie en het verstoorde brein” met gespreksleider Marian en als gast Barbara Oppelaar (bekend van het ‘Ervarea’ thematheater).

Heel duidelijk was dat Barbara’s passie ligt bij het voorlichten en onderwijzen over het omgaan met dementie. En dat het proberen te begrijpen wat er in iemands hoofd afspeelt, iets is waar zij zich dagelijks mee bezighoudt.

Op bevlogen wijze gaf Barbara deze avond dan ook uitgebreid uitleg over de ontwikkeling van het brein en wat er daarin gebeurt wanneer iemand getroffen wordt door (een vorm van) dementie. Ze onderscheidde daarbij met nadruk het onderbrein en het bovenbrein. “Het eerste ontwikkelt zich tot het vierde levensjaar en betreft het gevoel (geuit in spontaan en impulsief gedrag), terwijll het bovenbrein zich tussen het 4e en 25e levensjaar ontwikkelt (denken, plannen, initiatief nemen, rekening houden met anderen). Mensen met dementie raken het bovenbrein als eerste kwijt. Ze voelen zich daardoor vaak overvraagd, wat kan leiden tot stress. Als iedereen een beetje beter begrijpt waarom een persoon met dementie zo doet of reageert, kan er op een hele andere manier mee worden omgegaan. Er zijn mogelijkheden, door bijv. aan te bieden i.p.v. te vragen”. Vol enthousiasme, met veel humor maar soms ook emotioneel vertolkte Barbara haar missie om de wereld voor mensen met een beschadigd brein mooier maken. Ouderen met dementie ervaren soms de hele dag door stress en onveiligheid, meer begrip en meer ‘veiligheid‘ zou vaak al veel kunnen helpen.

Het was een bijzonder informatieve en succesvolle avond! Voor herhaling vatbaar!

Maar ook een avond waarin helaas afscheid werd genomen van twee trouwe leden van de werkgroep, t.w. Paola van Vliet en Marike van Waas (beiden vanwege andere verplichtingen). Uiteraard niets dan heel veel dank voor hun jarenlange inzet en bijdragen.

Deel deze pagina: