Live Live

Thema Duurzaamheid op begraafplaats Maria Rust

Gepubliceerd: Woensdag 07 september 2022 09:45

Thema Duurzaamheid op begraafplaats Maria Rust

Van 1828 tot 1950 was het de enige begraafplaats in Rockanje, sinds 2013 is het een prachtig dorpspark.

Rockanje - Op 10 en 11 september a.s. vindt de 36e Open Monumentendag plaats, met als thema: duurzaamheid. Een lastig onderwerp voor een historische begraafplaats, want in hoeverre is zo'n begraafplaats – waar geen uitvaarten meer plaatsvinden – nu per se duurzaam of milieuvriendelijk in het gebruik?

De werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne) moest zich in 2017 hier ook al het hoofd over breken. Toen koos de Week voor de Begraafplaats ook voor 'duurzaamheid' als thema.

Duurzaam is iets dat je lang kunt gebruiken of hergebruiken, met zo min mogelijk schade voor mens, plant, dier, aarde en water. Maria Rust is in die betekenis duurzaam. Van 1828 tot 1950 was het de enige begraafplaats in Rockanje. En sinds 2013 is het een prachtig dorpspark. Precies zoals de burgemeester dat in 1946 had voorspeld, na de komst van de nieuwe begraafplaats aan de Dirk van Voornelaan, in 1950. Kortom: een en al hergebruik.

Biodiversiteit

Willen we de aarde in stand houden, dan moeten we ook begraafplaatsen waarderen, want die kunnen een oase van rust en een kraamkamer voor biodiversiteit zijn. Dat geldt zeker voor Maria Rust. Bezoekers kunnen er prettig wandelen en de weelderige plantengroei maakt de begraafplaats tot een goede voedselplek voor bijen en andere bloemzoekende insecten. Insecten zijn van levensbelang voor de natuur, omdat ze zorgen voor het bestuiven van planten, zodat die zich kunnen voortplanten. Dat hebben mens en dier nodig, want zonder bestuiving kunnen veel soorten fruit, groenten en noten niet bestaan.

Vandaar dat er sinds juni 2017 een insectenhotel op Maria Rust te vinden is, met een waterbak voor de vogels, vleermuiskasten, vogelkastjes en binnenkort ook een uilenkast.

Rondwandeling

De begraafplaats is op zaterdag 10 september open van 10.00 tot 17.00 uur. Dit jaar is er geen presentatie, maar kunnen alle bezoekers in eigen tempo een rondwandeling maken: met een informatieblad in de hand langs de grafstenen. Rode draad is de vraag 'Hoe duurzaam is de begraafplaats?' Wilt u meer weten over de begraafplaats of speciaal iets over uw familie vragen, dan kunt u ter plekke terecht bij de leden van de werkgroep Maria Rust, die ook graag een rondje met u maken en u meer vertellen over deze bijzondere plek.

Meer informatie: www.begraafplaatsmariarust.nl, Korrie Korevaart, tel. 06 2417 3646

Deel deze pagina: