Live Live

Tijdelijk gratis parkeren in garages

Gepubliceerd: Donderdag 17 september 2020 11:56

Tijdelijk gratis parkeren in garages

De maatregelen moeten het voor bezoekers aantrekkelijk maken op rustige momenten naar het centrum te komen.

Spijkenisse - Het college van burgemeester en wethouders van Nissewaard heeft besloten dat bezoekers van het centrum van Spijkenisse op koopavonden en op zondag tijdelijk gratis in de parkeergarages kunnen parkeren. De maatregelen voor deze proef gelden vanaf 1 oktober tot en met het einde van dit jaar en moeten het voor bezoekers aantrekkelijk maken op rustige momenten naar het centrum te komen.

De piekmomenten worden daardoor minder druk, wat het mogelijk maakt de 1,5 m afstand te houden.

Proef

De bezoekersaantallen zijn de afgelopen weken in het centrum sterk toegenomen. Om de druk op het centrum te verminderen wil het college met deze maatregel de bezoekers over de stillere momenten in de week verdelen. De koopavond en de zondag zijn daarvoor geschikte momenten. Wethouder Martijn Hamerslag ziet de proef met vertrouwen tegemoet: “We zien dat de laatste weken de bezoekersaantallen in het centrum gestaag oplopen. Dat is op zich natuurlijk prettig om te constateren, maar het levert soms ook situaties op waar we minder blij mee zijn.”

Verleiden

Vanwege de toenemende drukte is het voor bezoekers niet altijd mogelijk de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Hamerslag: “Daarom willen we bezoekers met deze gratis-parkerenmaatregel verleiden om op minder drukke momenten hun boodschappen te komen doen. We zien dat de drukte op met name de zondag en de donderdag tijdens de koopavond een stuk minder is. Daarom verwachten we door tijdelijk gratis parkeren aan te bieden, de drukte op de piekmomenten (met name de zaterdagen) te kunnen verminderen.” Het gratis parkeren geldt op koopavonden van 18.30-21.00 uur en op zondag van 12.00-17.00 uur.

Met elkaar oplossen

De maatregel is tot stand gekomen mede op initiatief en in nauw overleg met de ondernemers van de BIZ stadscentrum Spijkenisse. “Wij werken intensief samen met de gemeente aan een veilige binnenstad. Wij vinden dat de gemeente hiermee wederom hun betrokkenheid bij het stadscentrum en haar ondernemers laat blijken,” aldus Ad Dekkers, voorzitter van de BIZ. Al eerder werd een druktemeter in de stadhuispassage geplaatst. Daarmee konden potentiële bezoekers thuis al zien hoe druk het was in het centrum van Spijkenisse. Nogmaals Hamerslag: “Het gaat hier om de volksgezondheid van de bezoekers van het centrum van Spijkenisse. Natuurlijk proberen we allemaal zo goed mogelijk de basisregels van de coronapandemie na te volgen. Als dat in de praktijk tot problemen leidt, omdat er teveel mensen tegelijk in het centrum aanwezig zijn, moeten we met elkaar bedenken hoe we daar een oplossing voor kunnen bieden. Ik zie dat de ondernemers in het centrum daar druk mee bezig zijn. Als wij als gemeente daar met een tijdelijk maatregel zoals het gratis parkeren in de parkeergarages aan kunnen bijdragen, moeten we dat natuurlijk doen.” De effecten van de tijdelijke proef op het aantal bezoekers van het centrum zullen nauwlettend worden gevolgd.

Deel deze pagina: