Live Live

Tunneldelen Maasdeltatunnel succesvol afgezonken

Woensdag 08 november 2023 09:57

Tunneldelen Maasdeltatunnel succesvol afgezonken

Regio - In Nederland zijn niet eerder tunneldelen van deze omvang gebouwd en afgezonken, de tunneldelen zijn namelijk 185 en 205 m lang.

Regio - Een belangrijke stap voor de voltooiing van de Maasdeltatunnel in het Scheur (Nieuwe Waterweg) is gezet. Tunneldeel Isabella is maandag 6 november afgezonken en sluit sinds dinsdagochtend op 30 meter diepte aan op tunneldeel Alara dat eerder dit jaar werd afgezonken. De vaarweg werd dinsdagmiddag rond 17.30 uur vrijgegeven voor de scheepvaart.

In Nederland zijn niet eerder tunneldelen van deze omvang gebouwd en afgezonken. De tunneldelen zijn 185 en 205 m lang. En dat ook nog eens op een diepte van -30 m NAP in een getijde rivier. De afzinkoperatie heeft ongeveer 36 uur geduurd. De reis van Alara en Isabelle is hiermee voltooid.

Projectdirecteur Hélène Moors, Rijkswaterstaat reageerde dinsdagmiddag: “Toen ik afgelopen nacht met een paar collega’s het werk aan het bekijken was realiseerde ik me hoe bijzonder dit project is. De werkgeluiden, lichten en toch ook de stilte deden beseffen dat dit ‘once in a lifetime’ is. En niet alleen voor mij, maar ook voor iedereen om ons heen. Nu als bouwproject en straks als een nieuwe verbinding tussen gebieden en mensen.”

Na het afronden van de afzinkoperatie wordt het laatste stukje tunnel, ook wel de sluitvoeg genoemd, tussen de noordelijke toerit en het zojuist afgezonken tunneldeel gemaakt. Uiteindelijk komt er nog zand aan de zijkant van de tunnel en een meter dikke laag van stenen bovenop de tunnel ter bescherming.

Projectdirecteur Bert Arien: “Ik ben trots op het team waarmee we deze grote uitdaging succesvol hebben afgerond. Honderden mensen hebben dit mogelijk gemaakt, medewerkers van BAAK en Rijkswaterstaat, externe adviseurs, tal van onderaannemers en stakeholders als het Havenbedrijf Rotterdam. Ze hebben afgelopen maanden veel begrip en geduld getoond, waardoor we nu naar de afronding van het project kunnen toewerken.”

Blankenburgverbinding


De Maasdeltatunnel is onderdeel van de Blankenburgverbinding. De Blankenburgverbinding is een nieuwe snelweg, de A24, die de A20 bij Vlaardingen verbindt met de A15 bij Rozenburg. Meer informatie over het project vindt u op www.blankenburgverbinding.nl.

Link aftermovie: https://youtu.be/gEExTzImd7Y

Foto: Rijkswaterstaat

Deel deze pagina: