Live Live

Twee van de drie bruggen mogen blijven

Maandag 17 april 2023 12:14

Twee van de drie bruggen mogen blijven

Drie bruggen in de wijk Waterland in Spijkenisse stonden op de nominatie om gesloopt te worden.

Spijkenisse - De verbazing was groot toen de fractie van VOOR Nissewaard een brief onder ogen kreeg waarin werd aangekondigd dat er drie bruggen in de wijk Waterland op de nominatie stonden om gesloopt te worden. Omwonenden van het aangrenzende park Waterland kregen deze brief in februari jl. in de bus.

Direct werd er een handtekeningenactie georganiseerd. Ruim 130 bewoners tekenden de petitie veelal met argumenten waarom de bruggen moeten blijven. Zij waren met name verbaasd over de reden die de gemeente Nissewaard aangaf. Deze stelde dat er veel overlast was van brommers en scooters die gebruik maakten van de bruggen en hierdoor voor een onveilige situatie zouden zorgen.

Op vragen van Roy Masthoff van VOOR Nissewaard moest de verantwoordelijke ONS wethouder Mijnans toegeven dat de eerder genoemde reden niet klopte maar dat het plan om de bruggen te slopen al stamde uit 2017. De toenmalige raad had de plannen destijds al goedgekeurd maar door bezuinigingen had de sloop nog niet plaatsgevonden. Ook moest hij toegeven dat de communicatie met de omwonenden veel beter had gekund en dat er maar door twee bewoners was geklaagd over één brug.

Tijdens het debat in de raad maakte een aantal ontevreden omwonenden gebruik van hun spreekrecht en pleitte VOOR Nissewaard nogmaals voor een nieuwe beoordeling van de situatie. Inmiddels werden de bruggen nog meer gebruikt door de aanleg van de nieuwe natuurspeeltuin in het park. Een aantal andere partijen in de raad hadden inmiddels ook zo hun twijfels. Vooral het gebruik van de bruggen door hulpverleners in het geval dat er een traumahelikopter moet landen, was een argument waarop de wethouder besloot om nogmaals onderzoek te doen naar de noodzaak van de eventuele sloop.

Vrijdag jl. heeft wethouder Mijnans via een memo laten weten dat twee van de drie bruggen toch mogen blijven en worden vervangen.

“Wij zijn blij dat de meningen en argumenten van heel veel omwonenden niet zomaar worden genegeerd”, aldus Roy Masthoff. “Zo zie je maar dat het absoluut nut heeft om je mening te laten horen en niet zomaar maar met alle beslissingen genoegen moet nemen. Participatie van inwoners, zeker bij dit soort ingrijpende beslissingen, is zeer waardevol. Zeker als zij, zoals in dit geval, goede argumenten hebben. Ik ben blij dat wij hebben doorgezet en dat wij, samen met de inwoners, toch voor voortschrijdend inzicht hebben gezorgd bij de wethouder en het college”, aldus het raadslid van VOOR Nissewaard.

(Foto ter illustratie)

Deel deze pagina: