Live Live

Tweede editie Kijkje Alz… in de Vesting

Gepubliceerd: Vrijdag 10 mei 2019 14:59

Tweede editie Kijkje Alz… in de Vesting

Het doel van deze ochtenden is om mensen die te maken hebben met dementie een gezellig en ontspannen uitje te bezorgen. 

Hellevoetsluis - Het was dinsdagochtend 7 mei gezellig druk in het Stadsmuseum. Zij waren speciaal open voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Dit was de 2e ochtend die de musea in de Vesting dit jaar samen met de gemeente Hellevoetsluis en Alzheimer Nederland organiseren.

Het doel van deze ochtenden is om mensen die te maken hebben met dementie een gezellig en ontspannen uitje te bezorgen en hen te betrekken bij de verhalenlijn die de rondleider van het betreffende museum start. Zo ook deze keer in het Stadsmuseum, waar Dick Ottevanger zijn gasten meenam aan de hand van een aantal collectiestukken. De rondleiding stond deze keer in het teken van “Kwakzalverij”, waarbij oude medische gebruiken, attributen, zalfjes en pillen besproken werden. Het leverde hilarische verhalen en komische situaties op.

Er zijn geen foute of goede antwoorden. Het gaat om de beleving, vaak gericht op het verleden en wat de gasten zelf hebben meegemaakt. Eén van de kenmerken van mensen met dementie is dat ze vaak teruggetrokken zijn, in zich zelf gekeerd, vaak door onzekerheid voor wat gaat komen. Door over herkenbare zaken te vertellen zie je deze mensen vaak ontdooien en ineens op hun praatstoel zitten. Hun ogen glinsteren weer. Ze beleven het Kijkje Alz… in de Vesting zoals zij zich dat uit het verleden herinneren en voelen zich weer een volwaardig persoon. Even uit de sleur, even in een andere omgeving, spannend om aan iets mee te doen wat je wellicht nog nooit hebt gedaan: Naar een museum! De speciaal opgeleide rondleiders weten hier goed mee om te gaan.

De volgende rondleiding van Kijkje Alz… in de Vesting is op dinsdag 11 juni 2019 in het Brandweermuseum, aanvang 10.30 uur. Bent u 11 juni verhinderd, geeft niet want op donderdag 27 juni is er een Kijkje Alz… in de Vesting op de Buffel. Voor informatie en reservering, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen, kunt u contact opnemen met het Droogdok Jan Blanken, tel. 0181-310197 of via mail; info@droogdok.nl 

Deel deze pagina: