Live Live

Verduurzamen sportverenigingen van start

Gepubliceerd: Woensdag 23 september 2020 19:13

Verduurzamen sportverenigingen van start

De maatregelen leveren de verenigingen een enorme energiebesparing en dus ook een stuk kostenbesparing op.

Hekelingen - De gemeente Nissewaard is volop bezig met de verduurzaming van het eigen vastgoed en het vastgoed dat in beheer of eigendom is bij verenigingen of stichtingen. Maandag 20 september is gestart met de verduurzaming van 14 sportverenigingen in Nissewaard.

Er worden twee maatregelen genomen: de vervanging van conventionele veldverlichtingen naar ledverlichting en de aanleg van zonnepanelen op de daken van de clubhuizen. Het project is maandag gestart bij V.V. Hekelingen met het aanbrengen van de ledverlichting.

Wethouder Martijn Hamerslag: “we hebben uitvoerig overleg gehad met de betrokken verenigingen en afspraken gemaakt over de te nemen maatregelen. We hebben gekozen voor deze maatregelen omdat die de meeste energiebesparing opleveren en de lasten van de clubs direct verlagen.”

Voordelen van ledverlichting

De reacties bij V.V. Hekelingen zijn positief. Buiten het feit dat er veel energie wordt bespaard heeft ledverlichting nog meer voordelen. Zo kan de installatie direct aan- en uitgezet worden en is het licht een stuk feller dan de oude verlichting. Alles kan bediend worden met een App. Ook is het mogelijk om bepaalde delen van het veld te verlichten en kan ervoor gekozen worden om tijdens trainingen de baan minder fel te verlichten dan bij wedstrijden. Bij wedstrijden komen de eisen van de sportbond om de hoek kijken. De verwachting is dat half november alle 14 deelnemende verenigingen over zijn op ledverlichting.

Ook wethouder Igor Bal is enthousiast. “De overstap op ledverlichting en straks ook het plaatsen van zonnepanelen, leveren jaarlijks een reductie op het gebruik van aardgas en elektriciteit. Dit sluit aan bij de ambitie van de gemeente om in 2050 energieneutraal te zijn.”

Ook zonnepanelen

Inmiddels is ook gestart met het traject van de aanleg van zonnepanelen. De daken van de verenigingen worden binnenkort uitvoerig onderzocht om te kijken hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden.

“De gemeente en de verenigingen staan gezamenlijk voor een verduurzamingsopgave. De maatregelen leveren de verenigingen een enorme energiebesparing en dus ook een stuk kostenbesparing op. Bovendien dragen ze bij aan het doel van een duurzaam en toekomstbestendig Nissewaard”, aldus wethouder Martijn Hamerslag.

Deel deze pagina: