Live Live

Verlenging Rotterdamwet voor Nissewaard

Donderdag 18 januari 2024 13:59

Verlenging Rotterdamwet voor Nissewaard

Nissewaard - Met deze wet kan de gemeente aparte regels opstellen voor buurten waar woningzoekenden een woning willen huren.

De gemeente Nissewaard zal ook na 1 februari 2024 de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook wel de Rotterdamwet genoemd, blijven toepassen. In november vorig jaar had de gemeenteraad bij minister Hugo de Jonge om verlenging ervan gevraagd.

Inmiddels staan bij het ministerie alle lichten op groen om de verlenging toe te kennen en is het besluit daartoe in voorbereiding. De nieuwe termijn loopt tot 1 februari 2028. De gemeenteraad moet eind januari nog wel de benodigde verordening vaststellen. Dat is de laatste formele stap die voor de verlenging nodig is. De raadscommissie Leefomgeving heeft daarover gisteren al unaniem een positief advies afgegeven.

Leefbaarheid

Met deze wet kan de gemeente aparte regels opstellen voor buurten waar woningzoekenden een woning willen huren. Het gaat dan om gebieden waar de leefbaarheid ernstig onder druk staat. Wethouder Wonen, Jan Willem Mijnans over de werking van de regels: “Doel van de wet is de leefbaarheid te verbeteren, door te zorgen voor een betere balans in de bevolkingssamenstelling. Gemeente, woningcorporaties en politie zijn positief over de werking van de wet en we zetten die daarom graag nog minimaal vier jaar in.”

Voorrang

Woningzoekenden die in het verleden overlast hebben veroorzaakt, komen door de wet niet in aanmerking voor een sociale huurwoning in bepaalde gebieden. Mensen met een inkomen uit arbeid, of een zelfstandig beroep/bedrijf, pensioen, vut-regeling of studiefinanciering kunnen daarbij juist voorrang krijgen boven andere woningzoekenden. In beide gevallen gelden de aparte regels alleen voor de aangewezen buurten. Over vier jaar wordt de wet geëvalueerd en besluit de gemeente of zij opnieuw verlenging van de wet aanvraagt voor de daaropvolgende vier jaar.

Onder druk

De wet geldt voor negen buurten. Het gaat om die gebieden in Spijkenisse waar volgens de cijfers, maar vooral ook volgens de gemeente, politie en woningcorporaties, de leefbaarheid het meest onder druk staat. In totaal zijn dat 1.189 woningen in gedeelten van wijken als De Akkers, De Hoek, Waterland, Groenewoud, Sterrenkwartier en Hoogwerf. Ze beslaan totaal 3,5% van de totale woningvoorraad. Het deel sociale huurwoningen maken 8,0% uit van de totale voorraad sociale huurwoningen in Nissewaard. Nogmaals wethouder Mijnans: “Er blijven voor woningzoekenden die in principe niet in aanmerking komen voor een woning in deze gebieden, nog voldoende mogelijkheden over om elders in de gemeente een woning te vinden.”

Deel deze pagina: