Live Live

VIDEO: Begraafplaats Vredehof Spijkenisse

Gepubliceerd: Vrijdag 08 september 2023 11:32

VIDEO: Begraafplaats Vredehof Spijkenisse

Op Open Monumentendag, 9 september van 11.00 tot 17.00 uur is begraafplaats Vredehof te Spijkenisse niet alleen geopend voor het publiek, maar zijn er ook rondleidingen verzorgd door Nel van den Tol en Julius Ceasar (echte naam).

Spijkenisse - Dit lommerrijke groenoord is niet meer praktiserend ofwel er worden al vanaf december 1979 geen stoffelijke overschotten begraven. Bij binnenkomst krijg je echter een heel ander beeld, want het oog valt direct op een groot open grasveld. 


‘Plek genoeg’ zou je op het eerste gezicht zeggen. Maar onder deze groene zoden liggen vele oude Spikenissers te rusten. Waar de grafstenen zijn gebleven? ‘Die zijn weggehaald en naar verluidt is er een sloot mee gedempt, foutje van de betrokken ambtenaar’ zegt Julius Ceasar. Wie deze ‘opgeruimde’ ambtenaar was of is? De dader ligt op het kerkhof, althans zo is het gezegde. Nel en Julius zijn op zoek naar de verhalen onder dat grote lege grasveld en de stenen die nog overeind staan.

Botlek TV / LINQ Media helpen hen daarbij door aandacht te schenken aan deze bijzondere plek die eigenlijk tot een gemeentelijk monument zou moeten worden bestempeld. Welke partij, raadslid of wethouder zou zich hier hard voor willen maken? Nel, Julius en de leden van de Erfgoedgroep Nissewaard zetten graag hun handtekening onder een petitie of voorstel.

Deel deze pagina: