Live Live

VIDEO: Compilatie van Maak Max Mogelijk

Woensdag 17 januari 2024 12:45

VIDEO: Compilatie van Maak Max Mogelijk

Op 28 oktober 1942 werd het gezin Levie uit Spijkenisse door de Duitse bezetter uit hun woning annex winkel aan de Voorstraat 14a gehaald en op transport gesteld. Geen van de vijf gezinsleden keerde ooit terug. Net als de in totaal 45 Joodse medeburgers werden zij in Auschwitz en andere kampen op gruwelijke wijze door de nazi's vermoord.

De stichting Max XL verleende beeldend kunstenaar Tineke Nusink de opdracht om van de eenzaam achtergebleven hond van de familie Levie, een bronzen beeld te vervaardigen. Dit niet alleen de slachtoffers van de Holocaust te herdenken, maar ook om aan te geven dat we moeten blijven streven naar verdraagzaamheid jegens een ieder; ongeacht kleur, ras, geloof of afkomst. Mede dankzij tal van particuliere giften en bijdragen van o.a. Omroep Max, de Ondernemers Federatie Spijkenisse, het DeltaPort Donatiefonds en vele anderen, kon op 28 oktober 2022 het beeld worden onthuld. Precies een jaar later werd daar ook nog een bronzen plaquette aan toegevoegd in de nabijgelegen Spuistraat.

Van 'The Making of Max' maakten Roel van Deursen en Joop van der Hor een serie van maar liefst 19 delen voor Botlek TV, welke op de website van de stichting Max XL te zien is. Bijna 7 uur film bekijk je niet even snel en dus maakte Roel van Deursen deze compilatie. Opdat wij nooit vergeten: Vrede, Peace, Shalom.


Deze film wordt opgedragen aan the founding father of Max, Henk den Haan, oud-rector Angelus Merula.

Deel deze pagina: