Live Live

VIDEO: IJzeren Ria strijdt tegen de komst van vijf windmolens

Vrijdag 08 maart 2024 14:08

VIDEO: IJzeren Ria strijdt tegen de komst van vijf windmolens

Je draait de lichtschakelaar om en daar floept het licht aan. Een vanzelfsprekendheid welke niet vanzelfsprekend is als er niet meer windmolens bijkomen, zo suggereert een woordvoerder van Provinciale Staten Zuid-Holland.

De landelijke en provinciale politiek heeft de mond vol van begrippen als energietransitie en klimaatbeheersing. Lokale bestuurders zijn echter minder enthousiast want zij moeten de plekken aanwijzen waar de soms meer dan 200 meter hoge windmolens moeten komen. Iedereen wilt stroom, maar niemand is blij met een zoevende windmolen achter zijn huis.

Oud-burgemeester van Rozenburg Ria de Sutter zet grote vraagtekens bij de noodzaak van al die nog bij te plaatsen windmolens in de 'achtertuin' van Spijkenisse. Langs de Brielse Maasdijk op nog geen 500 meter van woningen in Spijkenisse Noord en 'goed' in het zicht van de appartementen aan de Hongerlandsedijk moeten maar liefst 5 masten komen waarvan twee zo hoog als de Euromast. Mevrouw de Sutter, bijgenaamd 'IJzeren Ria' schiet Nissewaard te hulp in de strijd tegen de komst van deze, volgens haar ernstig overlastgevende windmolens. Ze heeft geen goed woord over voor de gedeputeerde Provinciale Staten Zuid-Holland, Berend Potjer (Groen Links) die volgens haar een dubieuze rol binnen de 'windmolen affaire' speelt.

De gedeputeerde reageerde richting Botlek TV middels een brief waarin hij aangeeft dat, als Nissewaard en projectontwikkelaar HVC er samen niet uitkomen, de provincie zich genoodzaakt ziet om de regie op wind van de gemeente Nissewaard terug te nemen en zelf zal bepalen waar en hoeveel windmolens er worden geplaatst. De Sutter is furieus: "De provincie moet het opnemen voor de burgers en zich niet voor het karretje laten spannen van een projectontwikkelaar."
(Een film van Roel van Deursen met interview van Joop van der Hor voor Botlek TV / LINQ Media)

Foto: Joop van der Hor

Deel deze pagina: