Live Live

Vluchtelingenschip tijdelijk te gast in Hellevoetsluis

Gepubliceerd: Vrijdag 02 december 2022 13:37

Vluchtelingenschip tijdelijk te gast in Hellevoetsluis

Op het schip verblijft een groep die voornamelijk bestaat uit gezinnen, moeders, tieners en baby’s, afkomstig uit onveilige landen.

Hellevoetsluis - Op 15 december 2022 meert vluchtelingenschip ‘ms Alemannia’ voor een periode van drie á vier weken aan in de Vesting van Hellevoetsluis. Het gaat om gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande vrouwen uit onveilige landen. Op uiterlijk 16 januari 2023 keert het schip weer terug naar Krimpen aan den IJssel.

Tijdelijke oplossing

De ‘ms Alemannia’ ligt nu nog in de Sliksloothaven in Krimpen aan den IJssel. Het schip moet tijdelijk verhuizen, omdat de binnenschippers tijdens de feestdagen op die plek hun schepen aanmeren. Voor een andere ligplaats in de regio heeft Krimpen aan den IJssel onze gemeente dringend gevraagd hierin te ondersteunen. Omdat dit schip nergens anders in de regio terecht kon, heeft het college besloten om in de kersttijd het schip en haar bewoners een veilige haven te bieden. De tijdelijke oplossing is gevonden in een aanmeerplek langs de (verlengde) Westkade, ter hoogte van de vuurtoren.

Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel: “Ik ben blij dat de gemeente Hellevoetsluis maximaal een maand het gastschap van ons over kan én wil nemen. Wat mooi dat we op deze manier geholpen zijn”.

Hotelschip ‘ms Alemannia’

Op het schip verblijft een groep die voornamelijk bestaat uit gezinnen, moeders, tieners en baby’s, afkomstig uit onveilige landen. Dit zijn in totaal zo’n 150 personen. Zij leven al langere tijd samen op het schip en vormen een gemeenschap. Voor de bewoners is er dagbesteding en onderwijs aan boord van het schip. In de periode dat het schip in Hellevoetsluis verblijft, is dit ook op die manier geregeld.

Toezicht en veiligheid

Voor de veiligheid zijn er dag en nacht beveiligers op het schip aanwezig. Daarnaast is er ook een locatiemanager aanwezig die in contact staat met de Boa’s, politie en brandweer. De GGD en brandweer zijn betrokken voor de gezondheid en brandveiligheid aan boord.

Tekort aan opvangplekken; landelijk probleem

Door de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt stagneert de doorstroom van statushouders (asielzoekers met een vergunning voor verblijf). Hierdoor komen steeds meer statushouders op (crisis)noodopvangplekken terecht. Veel gemeenten in Nederland bieden op dit moment hulp om het nijpende tekort aan opvangplekken te overbruggen. Op dit moment bieden ook wij opvang aan ongeveer 100 vluchtelingen op een hotelschip aan de Kanaalweg Westzijde. Burgemeester Milène Junius: “Als gemeentebestuur bieden wij vanuit de kerstgedachte graag een veilige haven aan deze mensen tijdens de feestdagen. Bovendien helpen wij gemeente Krimpen aan den IJssel met een goede tijdelijke oplossing”.

Deel deze pagina: