Live Live

Vmbo’ers Maerlant bedenken pratende robotkliko

Gepubliceerd: Vrijdag 21 december 2018 11:38

Vmbo’ers Maerlant bedenken pratende robotkliko

De jongeren werkten in groepjes van drie tot vier personen hun ideeën uit over het tegengaan van (zwerf)afval in de gemeente Brielle.

Brielle - Vmbo-leerlingen van het Maerlant in Brielle werkten een dag lang aan een project over (zwerf)afval van de Stichting Milieu Dichterbij. Voor de gemeente Brielle bedachten de eersteklassers manieren om het schoolplein en de vestingstad schoon te maken en te houden. Gastdocent Lily Venema kijkt terug op een geslaagde projectdag.

‘Hoe wordt het schoner rondom jullie school en in de stad?’ en ‘Hoe kan de school afval scheiden?’. Deze vragen kregen de drie eerste klassen vmbo van het Maerlant in Brielle op 19 december voorgelegd. In haar inleidende les had Lily Venema, gastdocent van de Stichting Milieu Dichterbij, verteld over verschillende soorten afval. Als glas, papier, plastic, groente-, fruit- en tuinafval vaker en beter worden gescheiden, levert dat meer en betere nieuwe producten op, legde ze uit. Afval is immers grondstof. De leerlingen oefenden vervolgens met een afvalscheidingsspel en met vragen hoe lang het duurt voordat allerlei spullen in de natuur verteerd zijn. Tegelijkertijd discussieerden ze met elkaar in welke afvalbak bijvoorbeeld een kapotte cd hoort.

Robotkliko

Daarna werkten de jongeren in groepjes van drie tot vier personen hun ideeën uit over het tegengaan van (zwerf)afval. Hun tips voor een schone(re) omgeving beeldden ze uit op posters en in powerpointpresentaties. Rowan, Lars en Kevin bedachten een slimme inruilactie: voor 100 blikjes en flesjes krijg je een cd van Fortnite. Dit computerspel is waanzinnig populair, dus het drietal denkt dat heel veel kinderen blikjes en flesjes van straat en het schoolplein willen oprapen om deze in te leveren in ruil voor zo’n cd. Twee vliegen in één klap: de kinderen kunnen weer verder met het spel én de omgeving is meteen een stuk schoner. Andere ideeën die werden gepresenteerd, waren ‘leuke prullenbakken’ en prullenbakken die grommen of een ander geluid maken. Die werken beter om je rommel in te gooien, denken de vmbo’ers. Of wat dacht u van een sprekende robotkliko, die rondrijdt in de aula? “Het was een geslaagde projectdag”, besloot Lily Venema tevreden.

Deel deze pagina: