Live Live

VOOR Nissewaard aanwezig bij boomplantdag

Donderdag 10 maart 2022 23:45

VOOR Nissewaard aanwezig bij boomplantdag

Er is een begin gemaakt met de herplant van bomen in het Bernissegebied na een grootschalige bomenkap vorig jaar. 

Nissewaard - Woensdag heeft lokale politieke partij VOOR Nissewaard gehoor gegeven aan de oproep van het Recreatieschap Voorne-Putten om deel te nemen aan het planten van bomen in het Bernissegebied.

Vorig jaar heeft er in het Bernissegebied een grootschalige bomenkap plaats gevonden als gevolg van onderhoud aan het gebied en de essentaksterfte. Dit was volgens Staatsbosbeheer, beheerder van het gebied voor het Recreatieschap, noodzakelijk. Vervolgens zou er najaar 2021 ingezet worden op herbeplanting. Alleen was dit dus vertraagd en kon het pas in maart dit jaar starten. Verwachting is dat de hele aanplant is 2023 gereed is.

VOOR Nissewaard werd vorig jaar zomer net voor de bomenkap benaderd door verontruste inwoonster uit Abbenbroek Iris Keim met de vraag of zij en de politiek in het algemeen op de hoogte waren van de omvangrijke kapplannen. Uiteindelijk heeft het geresulteerd in overleg tussen Staatsbosbeheer, het Recreatieschap, betrokken inwoners en o.a. bomenexperts vanuit de Bomenridders Nissewaard en onafhankelijke bosecologen. De meningen liepen uiteen over de omvang en noodzaak. Ook over wat er terug zou moeten komen, zouden nog plannen worden gemaakt.

Inmiddels is bekend dat er 10.000 bomen worden geplant om het verlies aan bomen in het gebied te compenseren. Woensdag is hier een begin meegemaakt. Uit een gesprek met boswachters en beheerder Verkuijl & Moree, ook betrokken bij de herbeplanting, overleeft ca.20% van de aangeplante bomen. Stephan van Uden, lijsttrekker VOOR Nissewaard, zegt hierover: “In de praktijk zou het hele plan dus betekenen dat er 2.000 bomen overblijven van de aanplant. Dit is een druppel op de gloeiende plaat voor de compensatie van het verlies aan bomen. Daarbij zal pas na minimaal 20-30 jaar het bosbeeld teruggekeerd zijn zoals iedereen gewend was. Er worden geen snelgroeiers geplant, zoals populieren. Jammer is ook dat het idee om een deel van het bos te stemmen als voedsel- of fruitplukbos niet is overgenomen”.

Ondanks dat VOOR Nissewaard blij is met het herstel van het bosgebied, blijft er wel een wrange nasmaak hangen als je bedenkt hoeveel tijd er nog overheen gaat voordat het bos weer volgroeid is en een bijdrage levert aan bijvoorbeeld CO2-compensatie. Stephan concludeert: “De “bomen” die geplant werden, zijn helaas ook van het formaat “struikje” en niet hoger dan 80-100cm. Al met al dus nog een hele weg te gaan”. VOOR Nissewaard is groot voorstander van een duurzaam natuur- en groenbeleid. Bomenkap tegengaan en meer bomen aanplanten om een buffer te vormen in een geïndustrialiseerde omgeving zijn hun speerpunten. Eerder heeft VOOR Nissewaard zich ook ingezet voor het behoud van het Mallebos in Spijkenisse.

Deel deze pagina: