Live Live

VOOR Nissewaard reikt VOORbeeld uit

Zaterdag 19 februari 2022 12:47

VOOR Nissewaard reikt VOORbeeld uit

Bij het Westenrijck, die het VOORbeeld kreeg, vindt men dat iedereen meetelt en juist ook mensen met een beperking. 

Nissewaard - Op de grens tussen Zuidland en Abbenbroek vond vrijdag een ontmoeting plaats tussen Jos en Jordy Voermans en Bob Kloppenburg en lijsttrekker Stephan van Uden, beiden van politieke partij VOOR Nissewaard.

Samen met Hanny Voermans (partner van Jos en moeder van Jordy) zijn Jos en Jordy de trotse en gepassioneerde eigenaren van Woonboerderij Westenrijck.

Een zorginstelling, die zich vanuit verschillende locaties richt op begeleid wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking.

Na 25 jaar werkzaam geweest te zijn in verschillende rollen binnen de zorg, kwam Hanny tot de conclusie dat de kwaliteit in “Zorgland” drastisch aan het verminderen was. Minder geld, minder tijd voor de zorgvrager en kwalitatief mindere voorzieningen.

Juist de passie en gedrevenheid om concrete zorg te verlenen in plaats van in een systeem te verzanden van alleen maar bureaucratie en managers, zijn Hanny en Jos in 2005 gestart met de verbouwing van de boerderij om jongeren met een verstandelijke beperking een mooie toekomst te geven.

Dit was destijds de eerste particuliere woonzorginstelling op het eiland Voorne-Putten. In een tijdsbestek van 17 jaar hebben zij diverse woonvoorzieningen opgezet en eigen dagbestedingen zoals Slands Bakkie, ijssalon Slands bolletje, buurtsuper Ouden Heijn, een kaarsenmakerij en een eigen productiegroep.

Ook hebben ze recreatieve activiteiten opgezet zoals een sportschuur, lopen er meerdere dieren op het terrein en is er een grote speelweide met zwembad.

Iedereen telt mee

Bij het Westenrijck vindt men dat iedereen meetelt en juist ook mensen met een beperking. “Ieder zijn kracht, ieder zijn verantwoordelijkheid en ieder de ruimte om zich te ontplooien“. De zorg binnen de instelling word uitgevoerd onder begeleiding van vakkundige en gediplomeerde teams.

Weinig ondersteuning vanuit de gemeente

Tijdens het gesprek werd duidelijk dat het ook voor zorginstellingen/-ondernemers niet altijd even eenvoudig is de juiste ondersteuning te krijgen vanuit de gemeentelijke organisatie: "Toen de gemeente Bernisse nog bestond waren de communicatielijnen kort en kon men snel schakelen indien nodig. Vanuit Nissewaard is er afstand gekomen. Zeker in de coronacrisis was er nauwelijks betrokkenheid, bereikbaarheid en aandacht. Er ontstond een soort situatie, waarin het voelde alsof je aan je lot werd overgelaten. Zo van los het zelf maar op. Dat is jammer."

VOOR Nissewaard heeft dit signaal nu opgepakt. Zorginstellingen als het Westenrijck bieden zingeving en dragen bij aan participatie.

De politiek zou dit juist moeten omarmen en koesteren in hun ogen.

Door de wijze waarop de familie Voermans en de medewerkers van het Westenrijck met hun hart begeleiding en zorg verlenen aan hun bewoners, maakt dat zij voor VOOR Nissewaard een voorbeeld zijn binnen de gemeente Nissewaard.

Om die reden hebben zij dan ook terecht het VOORbeeld ontvangen als erkenning hiervoor.

Het VOORbeeld is een aanmoedigingstrofee voor Nissewaarders die een buitengewone, sociaal maatschappelijke prestatie hebben geleverd voor de samenleving.

En dat is nou precies wat Woonboerderij Westenrijck dag-in-dag-uit doet met haar zorgvoorzieningen binnen onze gemeente!

Deel deze pagina: