Live Live

Voorstel ‘opt-in systeem’ niet genoeg steun

Gepubliceerd: Donderdag 02 januari 2020 14:01

Voorstel ‘opt-in systeem’ niet genoeg steun

Inwoners kunnen nu aangeven dat zij dat drukwerk niet willen door een nee-sticker op hun brievenbus te plakken.

Hellevoetsluis - Tijdens de raadsvergadering van de Hellevoetse gemeenteraad heeft GroenLinks een initiatiefvoorstel ingediend om het systeem van wel of geen ongeadresseerde post te ontvangen om te draaien. GroenLinks wil deze maatregel om de hoeveelheid oud papier bij onze inwoners te verminderen.

In het huidige systeem van de gemeente is het ontvangen van ongeadresseerd drukwerk de norm. Inwoners kunnen aangeven dat zij dat drukwerk niet willen door een nee-sticker op hun brievenbus te plakken. Met het ‘opt-in systeem’ wat GroenLinks voorstelde, moeten inwoners juist een ja-sticker plakken als zij wél ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen. Hierdoor zou een nieuwe standaard ontstaan: geen ongeadresseerde post tenzij men anders aangeeft. De hoeveelheid drukwerk dat wordt verspreid en dus het afval zou dan enorm afnemen.

Drie op de tien reclamefolders wordt ongelezen in de containers gegooid. Waarvoor onnodig veel bomen worden gerooid en onnodig veel CO2 vrijkomt. Overigens krijgen inwoners zonder sticker nog wel de huis-aan-huis bladen standaard in hun brievenbus.

Verschillende gemeenten zoals Rotterdam, Amsterdam en Haarlem hebben deze maatregel inmiddels ingevoerd. De Hellevoetse gemeenteraad reageerde verdeeld op het voorstel. De hele fractie van IBH stemde tegen net als een raadslid van de VVD. Zij betwijfelen het voordeel voor het milieu, vrezen minder inkomsten voor de detailhandel en wezen op de kosten van handhaving voor de gemeente. Daarmee kreeg het voorstel niet genoeg steun en werd het tot teleurstelling van de overige partijen verworpen.

Deel deze pagina: