Live Live

Voorstel voor verlenging opvang vluchtelingen

Donderdag 14 april 2022 12:20

Voorstel voor verlenging opvang vluchtelingen

Het college stelt aan de gemeenteraad van Hellevoetsluis voor om de opvang op het schip met een jaar te verlengen.

Hellevoetsluis - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Hellevoetsluis gevraagd om de opvang van vluchtelingen op het schip in de Koopvaardijhaven in Hellevoetsluis voor een langere periode te verlengen. Het college van B&W legt dit voor aan de gemeenteraad, die er op 20 april een besluit over neemt. Het zou gaan om verlenging met een jaar.

De huidige overeenkomst met het COA loopt af op 18 mei 2022. Dan zou het schip vertrekken. Die afspraak werd gemaakt voor Rusland Oekraïne binnenviel. Dit zorgt voor grote vluchtelingenstromen vanuit Oekraïne naar Europa, en ook naar Nederland. Het werk van het COA met vluchtelingen uit andere oorlogsgebieden, zoals Syrië, Jemen en Afghanistan, is sindsdien nog moeilijker geworden. Het COA wil met het openhouden van noodopvanglocaties, zoals de opvang op het schip in Hellevoetsluis, de overvolle azc’s enigszins ontlasten.

Het college van B&W begrijpt het verzoek van het COA. “We hebben gezegd dat het 18 mei afgelopen zou zijn”, aldus burgemeester Milène Junius. “En toen veranderde de wereld, door de oorlog in Oekraïne. Het tekort aan opvangplekken en de nieuwe vluchtelingenstroom maakt dat we onze ogen niet kunnen sluiten voor de nood die er is. Wij bieden opvang aan Oekraïense vluchtelingen en kunnen dit ook blijven doen voor de vluchtelingen uit andere landen.

Het is een rustige groep en de opvang verloopt nagenoeg probleemloos. Wij krijgen hierover positieve reacties van zowel direct omwonenden als van de begeleiders, taalcoaches, politie en BOA’s.” Het college stelt aan de gemeenteraad voor om de opvang op het schip met een jaar te verlengen. “Daarmee geven we duidelijkheid, zowel aan het COA als aan de mensen uit de omgeving van het schip.” De gemeenteraad besluit op 20 april over de verlenging.

Foto: Wil van Balen

Deel deze pagina: