Live Live

Vrijheidsbeeld ‘De Vlam’ in Brielle onthuld

Gepubliceerd: Zondag 08 mei 2022 10:53

Vrijheidsbeeld ‘De Vlam’ in Brielle onthuld

Het Bevrijdingsbeeld is een eerbetoon aan de militairen van de vier landen die in 1945 Nederland hebben bevrijd van de Duitse bezetter.

Brielle - Vrijdag 6 mei is op het Turfplein (verlengde van de Turfkade) het Vrijheidsbeeld ‘De Vlam’ onthuld. Het beeld is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Bevrijdingsfestival Brielle en is geschonken aan de gemeenschap van Brielle.

Kunstenaar Ruud van de Vliet heeft het ontworpen en gemaakt. Diverse Brielse bedrijven hebben via sponsoring bijgedragen in de kosten. Het Bevrijdingsbeeld is een eerbetoon aan de militairen van de vier landen die in 1945 Nederland hebben bevrijd van de Duitse bezetter. Dat wordt gesymboliseerd door de nationale symbolen van de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Polen die op het beeld zijn aangebracht. Ook de nationale vlaggen van deze geallieerde landen staan op het beeld. Bij de onthulling waren vertegenwoordigers van de ambassades van deze landen aanwezig. Na de onthulling van het beeld werden de volksliederen gespeeld door de Marching Liberation Band.

Speciale gasten waren de Schotse nabestaanden van piloot sergeant David Dickson, die in september 1944 boven ons gebied werd neergeschoten en op de oude begraafplaats in een graf van de Oorlogsgravenstichting begraven ligt. Naast de deelnemers aan het Bevrijdingsfestival waren ook de Brielse veteranen uitgenodigd.

Foto: Wil van Balen

Deel deze pagina: