Live Live

Vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen

Maandag 04 maart 2024 20:01

Vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen

Van maandag 4 t/m zaterdag 9 maart 2024 vindt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte plaats. 

Kinderen en volwassenen van Scouting Nederland, speeltuinen, jeugdverenigingen, scholen en sportclubs gaan langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen. Dit jaar richt Jantje Beton zich op het behoud en renovatie van avontuurlijke en veilige speelplekken. Want buitenspelen is bewezen gezond volgens het recente onderzoek ‘Generation R’.

Meer dan 300.000 kinderen zitten binnen

Binnen zitten is niet gezond en Jantje Beton komt hiervoor in actie. Meer dan 300.000 kinderen in Nederland spelen nooit buiten, want:

  • Veel speelplekken zijn verouderd of niet veilig
  • 27% van de beheerde speeltuinen wordt binnen nu en 5 jaar opgeheven
  • Er is geen uitdagende speelplek op loopafstand

Bewezen: buitenspelen belangrijk voor gezond opgroeien!

Buitenspelen is superbelangrijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Resultaten uit het ‘Generation R’ onderzoek van het Erasmus MC, waarin de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam wordt gevolgd, zijn gematched met buitenspelen. Een aantal resultaten is opvallend:

  • Kinderen die veel op schermen kijken én weinig buitenspelen, lopen een veel hoger risico om bijziendheid (myopie) te ontwikkelen dan kinderen die een evenwichtige verdeling hebben tussen schermgebruik en buitenspelen.
  • 13% van de kinderen heeft overgewicht waarvan 2% ernstig (obesitas). Onderzoekers vonden een relatie tussen buitenspelen en BMI, gewichtsstatus en vet.
  • Tussen de 20 tot 30% van de peuters en kleuters ervaart slaapproblemen. Recente onderzoeken laten zien dat kinderen die overdag meer buiten zijn, beter en langer slapen.
  • De motorische fitheid van kinderen die meer binnen zitten is slechter dan van kinderen die meer buiten zijn.
  • Kinderen met een lage sociaal-economische positie hebben een veel hoger risico op ongezond opgroeien en doen minder vaker aan sport en buitenspelen.

Voor meer resultaten zie Infographic

Collecte Jantje Beton aan de deur en online in maart

Tienduizenden vrijwilligers komen in de collecteweek langs met een collectebus. Doneren kan zowel contant als met de iDEAL QR-code. Daarnaast zetten steeds meer clubs online collecteren in via WhatsApp of Social Media. In maart versturen de collectanten via een persoonlijke online collectebus donatieverzoekjes naar familie en vrienden. Online collecteren is contactloos, eenmalig en veilig.

Deel deze pagina: