Live Live

Watersportvereniging Hellevoetsluis geheel aardgasvrij

Dinsdag 12 maart 2024 13:15

Watersportvereniging Hellevoetsluis geheel aardgasvrij

Hellevoetsluis - Zonnepanelen, een elektrische CV ketel en koken op inductie, het gehele pand is nu volledig aardgasvrij. 

Al sinds 2015 is Watersportvereniging Hellevoetsluis bezig met het verminderen van het energieverbruik. Wat begon met het uitvoeren van kleine aanpassingen, resulteerde acht jaar later in een aardgasvrije vereniging.

Door een energiescan van Stimular-adviseur Stefan Romijn, duurzaamheidscoach voor bedrijven en organisaties, kreeg de watersportvereniging inzicht in het energieverbruik. Het grootste deel van het verbruik vindt plaats aan de steiger voor buitenverlichting en verbruik van de boten (240 ligplaatsen). Verder viel op dat het gasverbruik van het clubgebouw opvallend hoog lag.

De vereniging ging daarom eerst aan de slag met het eigen energiegebruik. Met verschillende kleine aanpassingen uit de energiescan startte de watersportvereniging met het verminderen van het energieverbruik in het clubhuis. Zo werden radiatoren vrijgemaakt en leidingen geïsoleerd. Ook werd de verlichting binnen en buiten vervangen voor ledverlichting. Een grotere ingreep was de isolatie van gevels.

De volgende stap was het verduurzamen van de elektriciteit. Watersportvereniging Hellevoetsluis wilde graag zonnepanelen plaatsen, maar het dak van het clubhuis was ongeschikt voor grote aantallen zonnepanelen. Daarom zijn op een loods op het terrein 40 zonnepanelen geplaatst, waarmee 20% van het totale elektriciteitsverbruik van de vereniging zelf wordt opgewekt. De duurzaamheidscoach hielp de vereniging met de beoordeling van offertes en aanvraag van subsidie.

De gemeente was betrokken bij een Europees project met als doel om havens energieneutraal te maken. In dit project werden diverse innovatieve technieken getest in de havens van Hellevoetsluis. De watersportvereniging deed mee aan dit project en koos voor een PVT-systeem om het gasverbruik aan te pakken. En PVT-systeem is in feite een combinatie van een traditioneel zonnepaneel en een zonnecollector in één. Hiermee wek je elektriciteit op en wordt de warmte van de zon gebruikt om water of lucht te verwarmen. Omdat in de zomer veel gedoucht wordt, sluit dit systeem goed aan bij de watersportvereniging. De douches zijn altijd warm en het gasverbruik is flink omlaag gegaan.

Nadat de storingen in de eerste periode waren verholpen, werkt het systeem nu zonder haperingen. De watersportvereniging was zo tevreden, dat het bestuur besloot om het pand geheel aardgasvrij te maken. Een elektrische CV ketel werd geplaatst en de gasketel verwijderd. Daarnaast is ook het gaskooktoestel vervangen door een inductie kooktoestel, waardoor het pand nu volledig aardgasvrij is.

Ook stappen zetten naar een aardgasvrij pand? Gemeente Voorne aan Zee biedt hulp van de gratis duurzaamheidscoach aan. Bedrijven en organisaties in Voorne aan Zee kunnen hier kosteloos gebruik van maken. Interesse? Neem dan contact op met Stefan Romijn via 010-238 28 27 of s.romijn@stimular.nl.

Deel deze pagina: