Live Live

Weelderige dame Pedita verlaat Heenvliet

Gepubliceerd: Zondag 10 juni 2018 20:01

Weelderige dame Pedita verlaat Heenvliet

Dit kunstwerk van de hand van Martien Hendriks, stond sinds mei 2017 bij de ingang van het landgoed Ravesteijn. 

Heenvliet - Pedita lonkte heel wat bezoekers naar de Beeldentuin Ravesteyn. Aan haar verblijf aan de Korte Welleweg in Heenvliet is nu helaas een einde gekomen.

Dit kunstwerk van de hand van Martien Hendriks, die ook verantwoordelijk is voor het paard Bucephalus langs de Groene Kruiswerk, stond sinds mei 2017 bij de ingang van het landgoed Ravesteijn. De gemeentelijke vergunning om het beeld in de openbare ruimte te mogen plaatsen was al enige tijd verlopen. In de tussentijd heeft de Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt, die de jaarlijkse Beeldentuin organiseert, zich achter de schermen ingezet om het beeld voor Heenvliet te behouden. Hiervoor werd onder andere overleg gevoerd met de gemeente Nissewaard, waar Heenvliet deel van uitmaakt. Daarnaast werd geprobeerd om geld bijeen te brengen door middel van crowdfunding en sponsorwerving. Maar begin juni jl. liet de gemeente Nissewaard weten niet mee te willen werken aan het behoud van het beeld omdat het beeld geen maatschappelijk belang zou dienen voor Nissewaard. De spaarpot van de Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt is leeg, na renovatie van de ruïne en de vervanging de loopbrug. Daarom heeft de Stichting zelf geen middelen om Pedita te kopen. Het lot van Pedita is daarmee helaas een feit en wordt zij op grond van de vergunningvoorwaarden op woensdag 13 juni op transport gesteld.

De Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt blijft zich inspannen om voldoende geld bijeen te brengen om Pedita te behouden voor Heenvliet. Op een eerdere oproep in de krant om geld te storten hebben al heel wat inwoners van Heenvliet en omsteken geld gestort. Daarom roepen zij de lezers nogmaals op om de Stichting te helpen bij de aankoop van het beeld, en een bijdrage over te maken op NL88 RABO 0360537480 t.n.v. Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt o.v.v. Pedita.

Foto: Roel van Deursen

Deel deze pagina: