Live Live

Wereldberoemd zeilschip in Hellevoetsluis te water

Gepubliceerd: Donderdag 04 mei 2023 09:45

Wereldberoemd zeilschip in Hellevoetsluis te water

In 1987 won Dennis Conner met de 19 meter lange Magic de belangrijkste wedstrijd ter wereld. 

Hellevoetsluis - Het legendarische zeilschip Magic die de America’s Cup weer terug bracht in Amerikaanse handen, ligt vanaf vrijdag 5 mei definitief in het Haringvliet in Hellevoetsluis. En er kan door iedereen op gevaren worden. “Hier ligt echte zeilgeschiedenis’’, zegt mede-eigenaar Brent Biesheuvel van zeilschool iSail in Hellevoetsluis, die de raceboot uit pure passie voor de sport heeft gekocht. Het schip is volledig in originele wedstrijdstaat teruggebracht, klaar voor de eerste proefvaart.

De Magic, noem de naam van de boot en met name oudere zeilers kijken gegerandeerd op. Wedstrijdzeilers over de hele wereld keken in 1987 naar de televisie om te zien hoe Dennis Conner met de 19 meter lange Magic de belangrijkste wedstrijd ter wereld won en de America’s Cup weer terug in Amerikaanse handen bracht. Kijkers van de Netflix-serie ‘Untold: The race of the century’ herkennen het verhaal van de overwinning van dit schip in de Formule 1 van zeilwedstrijden.

“En nu ligt ze definitief hier’’, straalt Brent Biesheuvel (28) van iSail die het schip samen met zeilschool Hellevoetsluis vorig jaar heeft gekocht nadat het schip zes jaar op de kant had gelegen in Willemstad. “Dat was echt een buitenkansje”, zegt hij. Samen met zo’n 30 vrijwilligers en leerlingen van de zeilscholen is het schip opgeknapt en weer teruggebracht in zijn originele staat en in de oorspronkelijke kleuren geschilderd. “Eerst was hij in handen van een stel Zweden. Maar die vonden het schip te extreem’’, lacht Biesheuvel. “Daarna heeft een Nederlands echtpaar de Magic gekocht om het schip te verbouwen.’’ Die plannen zijn evenwel nooit verwezenlijkt.

In mei vorig jaar werd het schip gekocht en nu precies een jaar later is hij af. Alles is uit het binnenste van het schip gehaald, en wat er overblijft is een bijna Spartaanse zeilmachine van 24 ton. “Alleen het toilet hebben we laten zitten, dat leek ons wel handig als we er met groepen mee willen gaan varen.’’ Want dat is de bedoeling, charters maken. “Wat voor ons belangrijk is, is dat wij onderdeel mogen zijn van het historische verhaal van dit schip. We hebben er een stuk geschiedenis meer naar Hellevoetsluis gehaald.’’

“Niemand hoeft te kunnen zeilen om mee te gaan en toch het gevoel van een Formule 1-wedstrijdboot te ervaren. We houden het superlaagdrempelig, maar iedereen krijgt een taak aan boord. Het is misschien vergelijkbaar met hoe het is om in een racewagen van Max Verstappen te kunnen rijden.’’ Dat gevoel ervaarde Biesheuvel al toen hij de boot vorig jaar uit Willemstad over het Haringvliet naar Hellevoet zeilde. “Die grijns is een hele week lang niet van mijn gezicht geweest!’’

Bij de tewaterlating vrijdag 5 mei om omstreeks het middaguur wordt uiteraard een fles champagne tegen de boeg geslagen. Het schip is met zijn mast van 29 meter hoog gemakkelijk te vinden. “Hij toren boven alle schepen in de Hellevoetse Veerhaven uit.’’ Zaterdag is de eerste proefvaart van de legendarische cupwinnaar. Daarna wordt hij beschikbaar voor groepen, onder leiding van schipper Brent Biesheuvel en mede-eigenaar Gerard Jonker.

Deel deze pagina: