Live Live

Werkcentrum Rijnmond brengt hele arbeidsregio samen

Woensdag 13 december 2023 13:05

Werkcentrum Rijnmond brengt hele arbeidsregio samen

Regio - Twintig partners uit regio Rijnmond zetten de schouders onder het nieuwe Werkcentrum Rijnmond.

Een baan, een opleiding of personeel vinden, stopt niet bij de gemeentegrenzen. Werkcentrum Rijnmond heeft 8 december haar deuren geopend en is de plek waar alle loketten van de dienstverlening voor de arbeidsmarkt samenkomen. Uitdagingen zoals de grote personeelstekorten en de vele werkzoekenden vragen om een gezamenlijke aanpak. Twintig partners uit regio Rijnmond zetten de schouders onder het nieuwe Werkcentrum Rijnmond.

Tim Versnel, voorzitter arbeidsmarktregio Rijnmond en wethouder o.a. Werk & Inkomen Gemeente Rotterdam: We zien dat er in onze stad en regio ontzettend veel mensen vastzitten in een slecht baantje. Maar er zijn heel veel kansen op werk bij betere werkgevers. En als er eerst omscholing nodig is, zijn er mogelijkheden om dat vergoed te krijgen. Niet iedereen weet dat. Wij willen dat mensen die informatie krijgen en daardoor kansen kunnen pakken. Daarom brengen we deze met al deze partners bij elkaar op één plek. Dit gaat veel mensen heel erg helpen.”

Alles onder één dak

In Rijnmond starten we nu al met het Werkcentrum, waarmee we één van de koplopers zijn in Nederland. De Rijksoverheid vindt dit van groot belang en het kabinet heeft dit in oktober 2022 benadrukt in de Kamerbrief ‘uitbreiding arbeidsmarktinfrastructuur’ en faciliteert werkcentra in alle arbeidsregio in het land.

Het vernieuwende aan het werkcentrum is dat met welke vraag je ook aanklopt, er altijd een passende oplossing wordt gezocht. Om een einde te maken aan de verschillende loketten en de dienstverlening te verbeteren, hebben we de dienstverlening gebundeld. Soms heeft een werkgever een hulpvraag over personeel, een subsidie of misschien over geldproblemen. Maar het kan ook een werknemer zijn die een andere baan zoekt en daar begeleiding of opleiding voor nodig heeft.

Samenwerking partners

In Werkcentrum Rijnmond werken twintig partners samen onder één dak: waaronder UWV, gemeenten in de regio Rijnmond, werkgevers- en werknemersorganisaties, uitzendbranche, onderwijsinstellingen, vakbonden, opleidingsinstellingen, WerkgeversServicepunt Rijnmond en Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Het bijzondere aan deze brede samenwerking is dat alle partijen, met hun eigen dienstverlening de schouders zetten onder het werkcentrum.

Nicole Kievits, rayonmanager UWV Werkbedrijf Rijnmond: ”Het is voor werkzoekenden, werknemers en werkgevers niet altijd duidelijk waar zij heen kunnen met vragen over werk, inkomen, loopbaanontwikkeling en scholing. Daarom ben ik heel blij met de samenwerking in het werkcentrum met betrokken partners in de regio. Op deze manier kunnen we onze dienstverlening makkelijker én toegankelijker maken. Daarmee zetten we de wensen en behoeften van burgers en werkgevers in de regio voorop en dragen we bij aan een goed functionerende arbeidsmarkt.”

Ook voor werkgevers
Ook werkgevers kunnen terecht bij Werkcentrum Rijnmond met hun vragen. Ondernemers staan voor grote uitdagingen variërend van inflatie, energietransitie tot personeelstekorten. Medewerkers van het Werkcentrum denken met hen mee over personeelswerving en -planning, subsidies of andere (financiële) ondersteuning.

Locaties

Er zijn vanaf 8 december twee locaties van Werkcentrum Rijnmond in Rotterdam geopend: in winkelcentrum Zuidplein en in de Centrale Bibliotheek. Je kan zonder afspraak binnenstappen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Daar staat altijd iemand klaar. Er komen in 2024 nog meer locaties in de regio zodat hulp en advies nooit ver weg is.

Nissewaard staat achter het principe

Hanneke Stengs-Nijhof, wethouder Werk en Inkomen bij Gemeente Nissewaard: “Ondanks dat de bezoeklocaties van het Werkcentrum Rijnmond zich buiten onze gemeente bevinden, is het werkcentrum een onmisbare bron van ondersteuning voor onze lokale inwoners. Het werkcentrum staat klaar om ook Nissewaarders te verwelkomen met vragen over werk, loopbaan en scholing. Het principe van het Werkcentrum Rijnmond is: elke inwoner en ondernemer met vragen over de arbeidsmarkt krijgt de juiste ondersteuning op een laagdrempelige manier. Hier staat onze gemeente volledig achter en we zetten ons hier graag voor in.”

Meer informatie op www.werkcentrumrijnmond.nl

Deel deze pagina: