Live Live

Westvoorne laat cultuurhistorisch onderzoek doen

Dinsdag 12 juli 2022 14:36

Westvoorne laat cultuurhistorisch onderzoek doen

Het college van B&W heeft eind juni besloten onderzoek te laten doen naar de cultuurhistorische waarde van Duinzoom 8 in Rockanje.

Westvoorne - Op 15 februari overleed de Rockanjese kunstenaar Ben Hazelbag. Hij woonde en werkte in zijn atelier aan Duinzoom 8 in Rockanje. Tijdens de Kunstroute op Voorne kwamen op 24, 25 en 26 juni bijna 250 bezoekers langs om de In memoriam-tentoonstelling van zijn werk aan de Duinzoom bekijken.

Veel dorpsbewoners hebben Ben Hazelbag (1945-2022) nog persoonlijk gekend, dus de verhalen kwamen dit weekend vanzelf. Maar vooral waren de bezoekers nieuwsgierig naar zijn schilderijen, beelden en houtsnijwerk.

Petitie Duinzoom 8
Intussen zijn de Vrienden van Duinzoom 8 een petitie gestart op petities.nl. Zij hebben genoeg argumenten om dit dorpsgezicht te willen behouden en pleiten voor restauratie van het pand. Het moet op hun voorstel een maatschappelijk-culturele bestemming krijgen. Als klein museum, met een tentoonstellingsruimte voor amateurkunstenaars en professionals, zou dit pand (waarvan de oudste delen uit 1829 dateren) na restauratie multifunctioneel moeten kunnen worden gebruikt. De petitie is inmiddels door ruim 600 mensen ondertekend, op internet én op papier samen. Namens de Vrienden zegt Korrie Korevaart: 'Iedereen die dit stukje dorpshistorie van belang vindt, moet laten zien dat dit een serieuze zaak is: Duinzoom 8 mag niet gesloopt worden. Duizend handtekeningen, dat moet toch kunnen? Er is al genoeg afgebroken.'

Cultuurhistorische waarde
De inrichting van een creatief centrum met dorpshuiskamer lijkt goed te koppelen aan de inhoud van de Dorpsvisie Rockanje. Intussen heeft het College van Burgemeester en Wethouders eind juni besloten onderzoek te laten doen naar de cultuurhistorische waarde van Duinzoom 8. De Historische Vereniging Westelijk Voorne en de Kunstkring Voorne hopen dat dit de weg vrijmaakt voor overleg tussen diverse partijen over de mogelijkheden voor restauratie en een nieuwe bestemming. Dat maakt het dorp aantrekkelijker voor inwoners van Westvoorne én voor toeristen.

Deel deze pagina: