Live Live

Wethouder onthult nieuw infobord Bernisse

Donderdag 03 maart 2022 12:53

Wethouder onthult nieuw infobord Bernisse

Dankzij het nieuwe infobord komen voorbijgangers meer te weten over het natuur- en recreatiegebied Bernisse. 

Nissewaard - Heemraad watersysteem Dorenda Gerts van waterschap Hollandse Delta en wethouder Martijn Hamerslag van de gemeente Nissewaard onthulden woensdagmiddag gezamenlijk het nieuwe infobord in het Bernissegebied op Voorne-Putten.

Met de onthulling van dit infobord zijn de werkzaamheden aan het ontwikkelplan Bernisse officieel afgerond. De werkzaamheden hebben 2 jaar geduurd. Heemraad Dorenda Gerts: “Het doel van het ontwikkelplan is om de biodiversiteit te stimuleren, de waterkwaliteit te verbeteren en de recreatieve beleving in het gebied te versterken.”

Natuurbeleving terugbrengen

In 2018 besloot het waterschap een ontwikkelplan Bernisse te maken om de natuurbeleving terug te brengen in het gebied Bernisse. Aanleiding hiervoor was wilgenkap langs de Bernisse in 2017. Samen met omwonenden, (natuur)organisaties, gemeente en een landschaps- en ecologisch bureau werd een plan van aanpak gemaakt om de natuurbeleving terug te brengen.

Vanaf 2020 is hard gewerkt om de realisatie van dit plan te verwezenlijken. Het terugplanten van knotwilgen was één van de bouwstenen uit het ontwikkelplan Bernisse. In 2021 werden ruim elfhonderd wilgenstaken herplant. Bijzonder aan deze jonge staken is dat deze duurzaam zijn hergebruikt: de staken zijn afkomstig van andere plekken in het gebied van het waterschap. Deze staken krijgen geleidelijk de karakteristieke vorm van een knotwilg.

Naast het terugplaatsen van bomen, zijn er visoevers, beschermde vooroevers, rietmoeras en ijsvogelwanden aangelegd. Tegelijkertijd is er meer diversiteit in (water)planten en waterdieren. Om het Bernissegebied aantrekkelijker te maken voor recreatie is veel aandacht besteed aan picknickplekken, speelplekken en hondenstrandjes.

Samenwerking

De Bernisse is een prachtige plek waar natuur, recreatie, biodiversiteit en waterbeheer hand in hand gaan. Wethouder Hamerslag: ”Door de goede samenwerking met alle belanghebbenden in het gebied is er veel moois bereikt in het natuur- en recreatiegebied Bernisse.”

Infobord

Dankzij het infobord komen voorbijgangers meer te weten over het natuur- en recreatiegebied Bernisse. Op het bord is het gebied weergegeven en is ook een QR-code aangebracht. Deze QRcode verwijst naar de informatiepagina van de website van het waterschap. Op deze pagina staat informatie over het Bernissegebied.

Financiering

Het ontwikkelplan Bernisse is mede financieel mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zuid-Holland en de Landschapstafel Voorne-Putten en maakt onderdeel uit van het Investeringsprogramma Voorne-Putten Verbeterd-Verbonden-Herontdekt.

In opdracht van het Recreatieschap Voorne-Putten gaan Staatsbosbeheer en waterschap Hollandse Delta het gebied beheren en onderhouden.

Deel deze pagina: