Live Live

Wethouders Jeugd versturen brandbrief naar Kabinet

Gepubliceerd: Zaterdag 06 februari 2021 13:31

Wethouders Jeugd versturen brandbrief naar Kabinet

Gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid, maar kunnen dit niet alleen.

Meer dan 150 wethouders Jeugd uit gemeenten in heel Nederland sturen premier Rutte en het demissionair kabinet een brandbrief. Aanleiding: de grote gevolgen die de aanhoudende COVID-19-pandemie heeft op jeugd van 0 tot 23 jaar. Ook wethouder Jeugd van Nissewaard, Wouter Struijk ondertekende de brief.

Deltaplan

De wethouders doen de oproep samen met jeugd, deskundigen, hulpverleners en gemeenteraadsleden. Concreet vragen zij het kabinet om binnen vier maanden een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren, zodat de jeugd weer perspectief krijgt. Er wordt veel flexibiliteit van de jeugd gevraagd, terwijl ook zij te maken hebben met complexe problemen als eenzaamheid, depressiviteit en agressiviteit. Wethouder Struijk: “Veel jongeren verliezen of hebben het gevoel dat ze hun werk, studie en vrienden op dit moment verliezen. We moeten alle zeilen bijzetten om hen perspectief te bieden anders gaat er een generatie verloren.”

Urgentie

Er zijn meer signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling en er is een zorgelijke toename van het aantal zelfmoordpogingen onder jongeren. Met de groeiende hulpkreten van kinderen die buiten beeld raken van scholen en hulpverlening, wordt de urgentie om op te treden steeds groter. De jeugd voelt nu al bijna een jaar de belemmering in hun jonge leven, hun welzijn, groei en ontwikkeling. Het is nu tijd om daar iets aan te doen.

Verantwoordelijkheid van gemeenten

Het zijn de gemeenten die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdhulp. Gemeenten kregen daarom ook, via het gemeentefonds, extra geld van het Rijk om jeugd tijdens de pandemie te ondersteunen. Dat geld is goed terecht gekomen, maar niet voldoende. Gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid, maar kunnen dit niet alleen. Landelijke aandacht is nodig.

Taskforce en concrete voorstellen

De ondertekenende partijen vragen Premier Rutte en het demissionair kabinet om, samen met gemeenten, jongeren, deskundigen en hulpverleners, een taskforce in te richten en een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren. Én te financieren, met net zoveel urgentie als de economische steunpakketten. Zodat er binnen vier maanden in alle regio’s van Nederland concrete voorstellen zijn waarmee de jeugd kansrijk, veilig en gezond kan en achterstanden kunnen worden hersteld.

Deel deze pagina: