Live Live

Zwerfvuil wordt zweefvuil op Vliegerfestival

Gepubliceerd: Maandag 08 juli 2019 00:38

Zwerfvuil wordt zweefvuil op Vliegerfestival

Via het platform PloggingNu waren festivalbezoekers opgeroepen om al ploggend naar het festival te komen.

Spijkenisse - Zo prachtig als de vliegers waren en zo fantastisch het weer, zo schitterend zweefde ook het zwerfvuil in de lucht tijdens het Vlieger- en Truckfestival in Spijkenisse op zondag 7 juli. Aan de klimtoren bij de entree van het festival hingen zogenaamde shitslingers: slingers gemaakt van zooi dat die dag door ploggers van de straten van Spijkenisse was geraapt.

De verzamelde blikjes, plastic flesjes, chipszakken, sigarettenpakjes, drankkartonnetjes, kledingstukken en andere viezigheid werden aan een touw geregen. Om daarna te dienen als versiering van de uitkijktoren en aankleding van het festival.

Het idee voor de actie kwam van Harold Joƫls. Via het platform PloggingNu had hij festivalbezoekers opgeroepen om al ploggend naar het festival te komen. Dat betekent dat je een vuilniszak meeneemt terwijl je wandelt, hardloopt of je hond uitlaat en tegelijkertijd zwerfafval raapt. Een activiteit die niet alleen de leefomgeving schoon houdt, maar ook plezier en sportiviteit combineert. Aan de oproep werd gehoor gegeven. Vijf fanatieke ploggers leverden vuilnis in. Genoeg om van de uitkijktoren een straatkunstwerk te maken en mensen erop te attenderen om rommel in de prullenbak te gooien in plaats van op straat.

Het motto 'het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen' kreeg op deze manier heel concreet gestalte. De shitslingers op het festivalterrein zorgden voor waardevolle gesprekken tussen ouders en kinderen. Voor lachende mensen. En gefronste wenkbrauwen. Kinderen namen nieuwsgierig een kijkje bij de ploggers of in de klimtoren. Bezoekers dachten vaak even na over wat ze zagen, om een fractie van een seconde later te beseffen dat er een apart luchtje aan de versiering zat.

Deel deze pagina: