Spijkernisse, Netherlands

Gastlessen gemeenteraad op Maerlant College

Foto en bron: Gemeente Voorne aan Zee
Mirjam de Neeff | 11 juni 2024 15:00 | 11 juni 2024 13:32
Brielle - Het waren geslaagde dagen waarin de gemeenteraad jongeren informeerde en enthousiast maakte voor de politiek.

De gemeenteraad van Voorne aan Zee wil graag meer vertellen over hun werk en mensen betrekken bij de gemeenteraad. Dit geldt voor inwoners, ondernemers, maar ook voor jongeren. Afgelopen weken hebben leden van de gemeenteraad gastlessen gegeven aan 3e & 4e-jaars leerlingen (Basis, Kader, Havo en VWO) op het Maerlant College in Brielle.

Ruim 200 leerlingen, tussen de 14 en 17 jaar oud, kregen uitleg over de gemeenteraad en wat de raadsleden doen. De leerlingen kregen stellingen voorgelegd waarover ze hun mening konden geven. De stellingen gingen bijvoorbeeld over betaalbare woningen in Voorne aan Zee en hoe jongeren zich goed kunnen vermaken in Brielle. Aan het einde van de les werd de kennis van de leerlingen getest met vragen. De winnaars kregen een leuke prijs. Leerlingen die meer interesse hadden, kregen een flyer mee om zich aan te melden als Gast van de Raad tijdens een raadsvergadering.

Dennis van de Ruit, docent maatschappijleer: “Het was leuk om op deze manier een andere les te geven. Eerder dit jaar bezochten de leerlingen de Tweede Kamer, met de landelijke verkiezingen hebben we ook op school verkiezingen gehouden en een aantal leerlingen mochten vorige maand op stage bij de Tweede Kamer. Met deze gastlessen wordt het tastbaarder voor de leerlingen, omdat het dichterbij ze staat.”

Het waren geslaagde dagen waarin de gemeenteraad jongeren informeerde en enthousiast maakte voor de politiek. De gemeenteraad kijkt ernaar uit om de leerlingen volgend jaar in de raadzaal van het gemeentehuis te ontvangen. Dan willen ze met elkaar in debat gaan over onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren en hoe de gemeente Voorne aan Zee hen beter kan bereiken en betrekken. Raadslid Richard de Zoete: “Door te debatteren leren leerlingen beter spreken en luisteren. Op deze manier oefenen ze belangrijke vaardigheden zoals kritisch denken, argumenteren en respect hebben voor de mening van anderen. Dit vergroot ook hun zelfvertrouwen.”

Op andere scholen in Voorne aan Zee worden ook gesprekken gevoerd om gastlessen over de gemeenteraad te verzorgen. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met de griffie via griffie@voorneaanzee.nl.

Meest gelezen

Lineup Spijkenisse Festival bekend

Perry van Brandwijk | 12 juni 2024

Spijkenisserbrug gaat niet omhoog in ochtendspits door werkzaamheden Hartelbrug

Perry van Brandwijk | 17 juni 2024

Isolatieplaten vliegen door de lucht

Marvin Don | 11 juni 2024