Spijkernisse, Netherlands

Grote multidisciplinaire oefening met speciale eenheden

Foto & Bron: Nieuws op Beeld
Mirjam de Neeff | 28 juni 2024 09:12 | 28 juni 2024 09:12
Spijkenisse - Donderdagochtend 27 juni rond 8.30 uur vond er een grote multidisciplinaire oefening plaats bij de jeugdgevangenis de Hartelborgt. Het scenario begon iets voor half 9 met een situatie dat een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen aan het lekken was naast de gevangenis.

Vrijwel direct werd er fictief opgeschaald naar GRIP 1 omdat dit precies naast de muren was naast de gevangenis. De brandweer had de lekkende klep van de vrachtwagen al snel dicht gezet, maar het ging om een stof die sterk geurde en misselijkheidsklachten met zich meebracht. Daarom werd er een zogenaamde 'hot zone' werd gemaakt wat een gevaarlijke zone aanduidt.

Deze zone liep tot aan de nabij gelegen doorgaande provinciale weg, welke dus ook fictief dicht moest. Maar ook de gevangenen liepen dus gevaar. Daarom werd er verder opgeschaald naar GRIP 2 en later naar GRIP 3.

De gevangenen moesten worden verplaatst naar een andere plek. Hiervoor kwamen speciale eenheden ter plaatse van de DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) de DV&O (Dienst Vervoer en Ondersteuning) om precies te zijn.

Deze gingen met ademlucht op naar binnen om enkele gevangenen te begeleiden naar klaarstaande arrestanten bussen. Gevangenen hebben ook daadwerkelijk meegedaan.

Naast kleine arrestantenbussen was er ook een echte grote arrestantenbus, welke ruim 25 gevangenen kan vervoeren. Ook werd er geoefend met het vervoeren van gevaarlijke gevangenen. Hiervoor kwam het BOT (Bijzondere Ondersteuningsteam) ter plaatse. Zij vervoeren bijvoorbeeld ook verdachten in het Marengo-proces.

Om de omgeving (fictief) veilig te stellen kwam daarmee ook de BE (Beveiligings Eenheid) ter plaatse. Zij bewaken de omgeving met grote wapens. Rond 12:00 uur was de oefening afgelopen. Een goede leer voor alle hulpdiensten en overige diensten.

Meest gelezen

Hulpdiensten rukken groots uit voor een persoon te water

Marvin Don | 18 juli 2024

Boerenrommelmarkt Rockanje zoals elk jaar druk bezocht

Marvin Don | 16 juli 2024

Slimme Bandenpomp bij P+R Heemraadlaan groot succes

Marvin Don | 18 juli 2024