Spijkernisse, Netherlands

LIVEBLOG: Code Oranje in de regio

Foto: Joop van der Hor
Perry van Brandwijk | Marvin Don | 9 juli 2024 20:30 | 9 juli 2024 20:30
HET LIVEBLOG IS TEN EINDE

In onze regio worden aan het einde van de middag zware onweersbuien verwacht. Hierbij kunnen zware windstoten, plaatselijk veel regen en grote hagel voorkomen.

Er kan volgens het KNMI schade ontstaan door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen. Code oranje is in de provincie Zuid-Holland tussen 17:00 uur en 21:00 uur van kracht.

Gedurende dit liveblog proberen we je op de hoogte te houden over de ontwikkelingen van deze onweersbuien en eventuele incidenten.
16:15 - Verwachting avondspits

De ANWB verwacht tijdens de avondspits extra files door de zware onweersbuien die vanuit het zuidwesten naar het noordoosten van het land zullen trekken.

“Doordat automobilisten meer afstand houden tijdens de buien zijn de dagelijkse files wat langer dan gebruikelijk”, schrijft de ANWB op hun website.
16:40 - Hoe ontstaat onweer?

Onweer ontstaat door wrijving tussen sterk stijgende warme lucht en dalende koude lucht. Deze luchtstromen, met snelheden tot 100 km/u, vervoeren elektrisch geladen deeltjes, waardoor de onweerswolk als een grote condensator wordt opgeladen. Dit resulteert in ontladingen tussen wolken of tussen wolken en de aarde, wat leidt tot bliksem en donder.
17:00 - Oproep veiligheidsregio: bel niet gelijk 112

Diverse veiligheidsregio’s roepen op om bij eventuele incidenten door het noodweer niet gelijk 112 te bellen, maar dit alleen te doen in het geval van een levensbedreigende situatie.

Wanneer mensen de brandweer nodig hebben bij een incident of ongeval en er geen sprake is van spoed, geldt het advies om te bellen met 0900-0904.
17:30 - Advies KNMI om open water en open gebied te mijden

Het KNMI geeft het advies om tijdens de pittige onweersbuien open water en open gebied, zoals weiland te mijden. Zo melden de meteorologen aan de NOS.

Ook wordt geadivseerd om niet te schuilen onder bomen of een paraplu te gebruiken wanneer de onweersbuien plaatsvinden. “Zet tuinmeubels vast en haal afvalcontainers binnen”, zo luidt het advies van het KNMI.
17:50 - Verkeersdrukte valt mee

De verwachte verkeersdrukte blijkt mee te vallen. Eerder had de ANWB voorzien dat er tijdens de avondspits extra files zouden ontstaan door zware onweersbuien. Tot nu toe blijkt het onweer echter nog niet in de buurt te zijn, waardoor de impact op het verkeer beperkt blijft.
18:10 - Eerste donkere wolken

De eerste donkere wolken drijven langzaam de regio binnen. Momenteel is het onweer nog boven Zeeland actief, maar het beweegt zich gestaag in de richting van onze regio. Volgens Buienradar valt de eerste neerslag in onze regio rond 18:30 uur en duren de buien tot na 20:00 uur.
Foto: Joop van der Hor
19:00 - Een paar foto's uit de regio

Een gigantische wolk bracht zowel onweer als een flinke bak regen met zich mee naar de regio.
Foto: William van den Handel - Hellevoetsluis
Foto: Joop van der Hor - Spijkenisse
Foto: Marvin Don - Spijkenisse
19:05 - Boom omgewaaid Zuidland

Op de Stationsweg in Zuidland is rond 18:45 een boom omgewaaid. Een passerende bus heeft aanvankelijk geprobeerd de boom te verwijderen, maar de brandweer is inmiddels ter plaatse om de situatie op te lossen.
Foto: William van den Handel
20:10 - Fietspad versperd door afgebroken tak

Een grote tak is rond 19:10 afgebroken en heeft een fietspad versperd aan de Hekelingseweg. De tak brak af door hevige windvlagen en belandde op het fietspad. De brandweer heeft de tak in stukken gezaagd, waardoor het fietspad weer vrij is voor fietsers.

De gemeente zal op een later moment de afgebroken takken ophalen en de weg schoonmaken. Er waren op het moment van het afbreken geen fietsers onder de vallende tak.
Bron en foto: Nieuws Op Beeld
20:20 - Fotocollage
20:30 - Einde Liveblog

Nu code oranje ten einde loopt, maken wij ook een einde aan het liveblog. Bedankt voor het volgen.

Meest gelezen

Hulpdiensten rukken groots uit voor een persoon te water

Marvin Don | 18 juli 2024

Boerenrommelmarkt Rockanje zoals elk jaar druk bezocht

Marvin Don | 16 juli 2024

Slimme Bandenpomp bij P+R Heemraadlaan groot succes

Marvin Don | 18 juli 2024