‘Met deze aanstaande aankoop wordt niet alleen de historische waarde van de Korenmolen en de omliggende omgeving beschermd, maar wordt ook bijgedragen aan duurzame en sociale doelen’, schrijft de gemeente Voorne aan Zee.
Eerder dit jaar werd de Korenmolen en het omliggende molenerf in de verkoop gezet. De aanstaande toevoeging aan het erfgoed past volgens de gemeente Voorne aan Zee binnen de landelijke erfgoeddoelen en het beleid van de gemeente.
Belangrijk onderdeel van lokale identiteit
‘Cultureel erfgoed is een belangrijk onderdeel van onze lokale identiteit. Door de beoogde aankoop kan de gemeente de geschiedenis, de omgeving en de waarde van de Korenmolen en het molenerf behouden en versterken’, aldus de gemeente.
Wethouder blij met ontwikkeling
Ook wethouder Els Priester is blij met de ontwikkeling: ‘Wij zijn hier in Voorne aan Zee trots op ons cultureel erfgoed en het is ook een bijzonder mooie kans, die we graag aangrijpen, om de woning te gebruiken voor een sociaal maatschappelijke bestemming.’
De molen in Oostvoorne heeft volgens de gemeente een belangrijke educatieve rol, maar vormt daarnaast ook een ontmoetingsplek voor diverse doelgroepen. De Stichting Ter Ondersteuning Restauratie Molen zet zich sinds 1998 al met toewijding in voor het behoud en de exploitatie van de molen. De organisatie heeft de wens om deze rol te blijven vervullen en laat weten ernaar uit te kijken om samen met de gemeente het molenerf verder te ontwikkelen en toegankelijk te maken voor een breed publiek.
Bijdrage aan sociale projecten
‘De Korenmolen, het erf en de woning kunnen bijdragen aan sociale projecten, bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een rol te geven. Het molenerf in Oostvoorne wordt daarmee niet alleen een plek van historische waarde, maar ook een ruimte voor ontmoeting, inclusie en duurzaamheid’, sluit de gemeente Voorne aan Zee af.