‘Hittegolven worden steeds normaler in Nederland en daarom moeten we ons beter voorbereiden. Hier ligt ook een rol voor gemeenten. Op dit moment hebben 90 gemeenten in Nederland een lokaal hitteplan, terwijl er 342 gemeenten zijn’, schrijft directeur van het Nederlandse Rode Kruis Harm Goossens op hun website.
Het Hitteplan is in werking gesteld doordat extreme hitte een gevaar kan vormen voor groepen mensen als ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een beperking. De verwachting is dat de temperaturen tot en met woensdag boven de 30 graden blijven met lokaal zelfs temperaturen tot 37 graden. Het KNMI heeft vanwege deze weersverwachting voor dinsdag 1 juli code oranje afgekondigd.
Maatregelen Nissewaard
Een woordvoerder van de gemeente Nissewaard vertelt aan LINQ dat inwoners via diverse kanalen worden geïnformeerd over de inhoud van het Nationaal Hitteplan. ‘We delen daarom de landelijke uitingen op onze socials en met zorginstellingen. Daarnaast hebben we zelf de wijkcentra Groenewoud, Noord, Akkers en Maaswijk gesloten tot en met woensdag, omdat er geen airco aanwezig is in de panden en het daar erg warm kan worden. Wijkcentrum Waterland gaat gecontroleerd open. Als het daar te warm wordt, sluiten ze ook’, aldus de woordvoerder.
Maatregelen Voorne aan Zee
Ook de gemeente Voorne aan Zee heeft diverse maatregelen genomen die vooraf zijn opgesteld in een lokaal hitteplan: 'In gemeente Voorne aan Zee hebben we vorig jaar een lokaal hitteplan gemaakt. Bij dit plan hebben we verschillende partijen betrokken zoals huisartsengroepen, kinderopvangorganisaties, welzijnsorganisaties, organisaties voor ouderen, de bibliotheek enz', meldt een woordvoerder van Voorne aan Zee.
Daarbij is onder andere aandacht besteed aan het belang van hitteprotocollen voor de organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals kinderen en ouderen. Ook besteedt de gemeente Voorne aan Zee aandacht aan de risico’s van hitte en informeren zij inwoners over wat zij kunnen doen om negatieve gezondheidsgevolgen door toedoen van hitte te beperken.
'Daarnaast zetten we ons op andere manieren in op het gebied van hitte. Bijvoorbeeld door vergroening en schaduwvorming door het aanplanten en onderhouden van voldoende gezonde bomen. We zorgen ook voor voldoende en aantrekkelijk openbaar groen zoals parken en speelplaatsen en er zijn gratis watertappunten. Het hitteplan wordt meegenomen bij de verdere toekomstontwikkeling van de openbare ruimte', sluit de woordvoerder van de gemeente Voorne aan Zee af.