De gemeente ziet deze ontwikkeling als een belangrijke stap in haar streven om de kansen van jongeren op school én op de arbeidsmarkt te vergroten.
Onderwijs als basis voor meedoen
“Als gemeente willen we dat al onze inwoners meedoen in de samenleving en hun talenten benutten,” zegt wethouder Hanneke Stengs, portefeuillehouder jeugd en onderwijs. “Daarom is het van groot belang dat jongeren hun school afmaken en een startkwalificatie behalen op havo, vwo of minimaal mbo-2 niveau. Onderwijs legt de basis voor zelfstandigheid en persoonlijke groei. Het helpt je op weg naar werk, en werk geeft op zijn beurt richting, zingeving en zelfvertrouwen. We doen er alles aan om jongeren daarin te ondersteunen.”
Nieuwe maatregelen versterken aanpak
De gemeente verwacht dat de daling van het percentage van voortijdig schoolverlaters doorzet. Dit mede dankzij de recente aanstelling van een extra doorstroomcoach. De doorstroomcoach gaat met jongeren in gesprek om samen te onderzoeken wat er nodig is om weer richting school of werk te gaan. Ook het inzetten van trajecten om voortijdig schoolverlaters met intensieve gedrags- en/of emotionele problemen te begeleiden, heeft bijgedragen aan de daling.
Daarnaast werkt Nissewaard samen met regiopartners binnen de Zuid-Hollandse Eilanden. Samen onderzoeken zij de mogelijkheden om jongeren die al langer van school zijn en nog geen startkwalificatie hebben beter in beeld te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan huisbezoeken, naast het versturen van een persoonlijke brief.
Investeren in kansen voor jongeren
Met deze inzet laat de gemeente zien dat investeren in jongeren loont, voor henzelf én voor de samenleving als geheel. Een havo, vwo of minimaal mbo-2 diploma vergroot de kans op werk en vermindert de kans op uitval of afhankelijkheid van ondersteuning. Door jongeren te begeleiden naar een toekomst met perspectief, bouwt de gemeente aan een veerkrachtige en inclusieve gemeente.