Spijkernisse, Netherlands

271 inwoners uit Nissewaard geholpen door de gemeente richting zelfredzaamheid

Het stadhuis in Spijkenisse Foto: LINQ Media
Nissewaard – De gemeente Nissewaard heeft het afgelopen jaar een doel opgesteld om minstens 200 inwoners uit de gemeente een ontwikkelstap te laten zetten richting (on)betaald werk of bij hun eigen ontwikkeling. Dit doel is ruim behaald, want in 2024 zijn 271 inwoners geholpen door de gemeente Nissewaard.
Perry van Brandwijk | 27 mei 2025 11:09 | 27 mei 2025 11:09
Het gaat hierbij om hulp aan inwoners die al vijf jaar of langer een bijstandsuitkering ontvangen. De gemeente Nissewaard meldt op hun website dat zij ook dit jaar verder gaan met deze aanpak om inwoners te helpen: ‘Inwoners die al lange tijd in de bijstand zitten, hebben vaak te maken met psychische klachten, een taalachterstand of sociale isolatie. Hierdoor is de stap naar betaald werk vaak moeilijk. Daarom koos de gemeente voor een nieuwe en vooral bredere aanpak. Niet alleen het vinden van werk telt, maar ook de kleinere stappen die daarvoor nodig zijn.’

De gemeente Nissewaard kijkt in de vernieuwde aanpak naar de stappen die de bijstandsgerechtigden hebben gezet. Hier worden grote stappen als het vinden van (vrijwilligers)werk, maar ook kleine stappen als taalonderwijs en begeleiding bij persoonlijke problemen. ‘Ontwikkeling is niet minder waardevol dan werk. Sterker nog, het is de enige manier waarop sommige mensen weer perspectief krijgen. Dit zijn stappen die écht verschil maken voor henzelf, voor hun omgeving en uiteindelijk ook voor onze samenleving’, schrijft de gemeente op hun website.

In Nissewaard vindt de gemeente het belangrijk om inwoners te helpen als zij werkloos raken. Daarom wordt ingezet op ontwikkeling, persoonlijke aandacht en begeleiding. ‘Mensen kunnen dan in hun eigen tempo vooruit. Een mooi voorbeeld is een inwoonster die, ondanks lichamelijke en psychische problemen, nu 24 uur per week werkt. Door gesprekken en steun heeft ze weer vertrouwen gekregen. Dat soort stappen maken echt het verschil.’

Voor dit jaar is de gemeente Nissewaard van plan om de aanpak verder uit te bouwen en in 2026 minder bijstandsgerechtigden in de gemeente te hebben dan het landelijk gemiddelde. Dit sluit aan bij de bredere ambitie van de gemeente Nissewaard waarbij wordt geïnvesteerd in ontwikkeling en begeleiding. Op die manier wil de gemeente meer mensen vooruitzicht bieden op een duurzame toekomst.

Meest gelezen

College is voor grootschalige opvanglocatie in Markenburgpolder

Jennifer Smit | 28 mei 2025

Dorothé Kieboom (PvdA): ‘Inclusie is ieders verantwoordelijkheid’

Jennifer Smit | 22 mei 2025

Voorne aan Zee klaar voor het seizoen van de klaproos

Elaine Poldervaart | 22 mei 2025

Lees ook

College is voor grootschalige opvangloca...

Spijkenisse - In de Markenburgpolder in Spijkenisse komt mogelijk een nieuwe, veelzijdige opvangloca...

Elles Thiel (VVD): ‘Je kunt klagen van...

Voorne aan Zee – Binnen een jaar is het zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Toch is de lokale pol...

Vernieuwd Biberterrein brengt verleden t...

Oostvoorne – Afgelopen zaterdag was het Bunkerdag. Meer dan 290 bezoekers kwamen een kijkje nemen ...

Brocante- en plantenmarkt bij de Duinhui...

Rockanje- Op het gezellige museumterrein van de Duinhuisjes vond onlangs de jaarlijkse brocante- en ...

Spijkenisse bruist van lokaal talent tij...

Spijkenisse – Het centrum van Spijkenisse stond zaterdag 24 mei weer volledig in het teken van cre...

Waterland leert hulpdiensten kennen tijd...

Waterland – In Winkelcentrum Waterland stond vandaag alles in het teken van veiligheid. Ondanks he...