Gezonde, soortenrijke groene oevers zijn cruciaal voor natuur, waterkwaliteit en klimaatbestendigheid. Het Zuid-Hollands Landschap gaat aan de slag in Holle Mare bij Zwartewaal, Waalhoek bij Hellevoetsluis, D’Onlanden bij Ouddorp en Ridderkerkse Griend bij Ridderkerk om slootkanten te herstellen.
We hebben al zo weinig natuur in onze provincie
Zuid-Holland telt duizenden kilometers sloten en watergangen, maar slechts 22% heeft een gezonde waterkwaliteit. Natuurlijke oevers met salamanders, vlinders, libellen, kikkers, vogels, bloemen, riet en waterplanten verdwijnen in rap tempo. Oorzaken zijn onder andere te steile oevers, vervuiling en verkeerd beheer. Invasieve soorten zoals de rode Amerikaanse rivierkreeft profiteren hiervan. Deze schadelijke dieren graven de rechte slootkanten verder uit en eten de planten op waardoor andere waterdieren en insecten geen schuilplek meer hebben.
“Onze sloten veranderen in levenloze modderstroken. Dat klinkt misschien ver van je bed, maar het gebeurt hier – bij ons in de buurt. En het raakt ons allemaal.” , aldus ecoloog Rik Vinke.
Steeds meer sloten zijn levenloze lijnen in ons Zuid-Hollandse landschap. “Een gezonde oever werkt als een kraamkamer voor de natuur. Het helpt bij waterzuivering, voorkomt overstromingen én zorgt voor biodiversiteit dichtbij huis. Als we nu niets doen, verliezen we een onmisbare schakel in ons ecosysteem,” aldus Vinke.
Waarom nú ingrijpen?
Als we de oeverranden nú herstellen en weer glooiend laten aflopen, verliest de rivierkreeft zijn schuilplek in onze sloten. Zo maken we ruimte voor de natuur om terug te keren en krijgt de biodiversiteit de kans om te groeien. Het Zuid-Hollands Landschap werkt actief aan het herstel van natuurvriendelijke oevers. Een deskundige aanpak is daarbij essentieel. Alleen met gericht beheer kunnen we duurzame impact maken.
Iedereen kan helpen
Met een manifest en oproep tot donatie vraagt het Zuid-Hollands Landschap aandacht voor het belang van gezonde oevers. Samen met waterschappen, gemeenten, boeren en bewoners willen ze de variatie aan planten en dieren terugbrengen in de sloot!
Dag van Biodiversiteit
Op 22 mei, de dag van de Biodiversiteit, is het manifest aan de heer Berend Potjer aangeboden, lid van het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. En daarnaast kan men op zhl.nl/oever doneren voor natuurvriendelijke oevers. Voor slechts 42 euro maken we al 150 meter oever natuurvriendelijk én zorgen we voor goed beheer. Soorten als kamsalamander, groene glazenmaker en kleine valeriaan gaan we dan weer terugzien langs de oever.