De plechtigheid vond plaats in het atrium van de school en werd bijgewoond door de burgemeester van Voorne aan Zee, Arno Scheepers, maar ook door de ouders van Julie en Naomi en vrienden van hen.
De bijeenkomst, georganiseerd in het kader van het vak geschiedenis en burgerschap, vormde een moment van bezinning en verbinding. “Vandaag herdenken we niet alleen het verleden, maar ook verlies dat ons persoonlijk raakt,” sprak rector Michael Scheffers, die de bijeenkomst opende.
In zijn toespraak benadrukte Scheffers het belang van herdenken: “Herdenken is een moment van stilte, maar ook van verbinding. Tussen toen en nu. Tussen verhalen uit het verleden en verdriet dat vandaag nog rauw aanvoelt.”
Patrick Kortleven, docent geschiedenis van de school, stond stil bij de vraag waarom we herdenken en wie we herdenken. Er zijn in de Tweede Wereldoorlog 32 oud-leerlingen van het Maerlant omgekomen. Zij hebben hun dromen, hun vrijheid en uiteindelijk hun leven op moeten geven in een tijd van oorlog en onderdrukking. Kortleven gaf twee oud-leerlingen van toen een gezicht. Letterlijk door een foto, maar ook door hun verhaal te vertellen.
Kortleven vertelde dat er gevochten is om nu zelf te kunnen bepalen wie je herdenkt tijdens een herdenking. Of dat nou iemand uit een ver verleden of iemand die recent is heengegaan. Twee leerlingen, Adriana (3 havo) en Lindsey (4 HBR), droegen vervolgens gedichten voor die diepe indruk maakten. Burgemeester Arno Scheepers legde de link tussen 80 jaar herdenken en het recente overlijden van Julie en Naomi. Ook hij stond stil bij het herdenken dat iedereen op ieders eigen manier doet. Het verlies van een medeleerling kan diepe indruk maken. Na de plechtigheid in het atrium begaf de groep zich naar buiten, waar een herdenkingsboom (een ginkgo) en een bankje werden onthuld. Deze zijn ter nagedachtenis aan Julie en Naomi. De symboliek van de boom – groei, leven, herinnering – gaf extra lading aan dit ingetogen moment.
De herdenking duurde ongeveer een uur, maar liet een blijvende indruk achter. Met dit initiatief toonde de school niet alleen betrokkenheid bij het verleden, maar ook bij de leefwereld en gevoelens van haar huidige leerlingen.