Net als vorig jaar werken het Streekarchief Voorne-Putten, basisschool De Zeewinde het Comité Herdenking 1940-1945 en de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne) samen om leerlingen meer te leren over de Tweede Wereldoorlog.
Lessen en rondleiding
Op school geven docenten Marieke van der Meer en Martine Schenk speciaal lessen over de oorlogsgeschiedenis. Robert van Herk, van het Streekarchief, komt vertellen over de oorlog in de eigen regio. De kinderen kregen op 21 maart een rondleiding op de oude begraafplaats Maria Rust, langs de graven van gefusilleerden, militairen en burgerslachtoffers. Daar herkenden ze de namen van personen die in de klas besproken zijn, zoals die van Johannes ('Hannes') Groeneveld, gefusilleerd op 6 december 1944.
Veel vragen
Ook nu kwamen er vanzelf allerlei vragen naar boven. Een leerling vroeg bijvoorbeeld: 'Waarom werden die buitenlandse soldaten hier in Rockanje begraven?' Dat was inderdaad niet, omdat ze in Rockanje zijn gesneuveld, maar wel omdat ze bijna allemaal op het strand van Rockanje aangespoeld zijn. Hun vliegtuigen werden boven de Noordzee of Het Kanaal neergeschoten, ze verdronken en de stroom bracht hen naar de kust van Voorne.
Ook na de rondleiding bleven de kinderen nieuwsgierig en, zoals op de foto te zien is, lazen ze met interesse het informatiebord over de kinderen die op Maria Rust ooit begraven werden.
Onthulling
Na de rondleiding zijn de leerlingen nu hard aan het werk om met de opgedane kennis een gedicht te schrijven dat gaat over de oorlog: over een oorlogsslachtoffer dat op Maria Rust ligt begraven, of over een onderwerp zoals angst of verraad.
Binnenkort staan er weer vijftig gedichten rond de amberboom, voorin op de begraafplaats. Ze zijn voor iedereen te lezen na de onthulling, op woensdag 16 april, om 13.00 uur.